Proširivanje ovlasti policije: Moći će oduzimati vozila, ulaziti u domove bez naloga, rušiti dronove?

commons.wikimedia.org

Oduzimanje vozila, rušenje dronova, brža provjera identiteta građana putem MUP-ove baze podataka, ulazak u dom bez naloga – elementi su to novog prijedloga izmjene zakona, kojim se želi proširiti ovlasti policije, a o kojem će se uskoro raspravljati u Saboru.

“Kroz bilo koju primjenu zakona uočavaju se određeni problemi ili nedostaci u postojećem rješenju i onda ih nastojimo otkloniti. Primjena ili pristup ovoj našoj situaciji bio je da smo išli na ograničenu izmjenu zakona”, pojasnio je za RTL Stjepan Gluščić, profesor na Policijskoj akademiji.

Ukoliko policija koristi vaš automobili, imat ćete pravo na odštetu, ali ako vam sruše dron jer procijene da je prijetnja i pritom ga oštete, nećete imati pravo na odštetu. U slučajevima izvanrednih situacija, poput smrti osobe ili otmice i slično, policija može ulaziti u vaš dom bez naloga.

Naime, trenutno za pretragu kuće, policija i dalje mora imati nalog, a bez naloga može ulaziti samo u izvanrednim situacijama.

“Imamo nažalost nekoliko primjera svake godine kada neka starija osoba sama umre, i nakon određenoga vremena se ne javlja i postoji potreba utvrditi što je”, ustvrdio je profesor Gluščić za RTL.

Neke će se pak ovlasti, poput signalnog pucnja u naseljima, zbog sigurnosti građana možda i ukinuti.


Komentari