Propast hrvatskog građevinskog diva? Država raskida ugovor, a radnici ne dobivaju plaće

FOTO: Wiki

Ponovno odgađanje završetka radova na mostu Čiovo za sobom je povuklo niz problema.

Hrvatske ceste objavile su priopćenje u kojem stoji da su iz Viadukta u srijedu 15. ožujka poslali novi prijedlog plana izgradnje mosta Čiovo, u kojem su naveli kako on neće biti završen do kraja godine. Podsjećamo, trebao je biti gotov u lipnju.

HC to ne može prihvatiti i nije isključeno raskidanje ugovora s Viaduktom, rekli su u državnoj cestarskoj tvrtki.

“U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim prije konačne odluke potrebno je provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, tako da se donese isključivo ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku,” kažu u HC-u.

Napomenuli su i da financiranje izgradnje iz europskih fondova uopće nije upitno jer je za projekt predviđeno faziranje koje je u skladu s pravilima Europske unije.

Neprihvatljivost novog prijedloga Viadukta HC-u prvenstveno se odnosi na, kako se navodi, “nepovjerenje investitora prema izvođaču, uzrokovano nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje, te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova i nalazi”.

Iz HC-a su istaknuli i kako je Viaduktovo nepridržavanje rokova razlog negativnog imidža ovog projekta, koji je “bio prihvaćen s pozitivnim oduševljenjem i velikim iščekivanjem”. Osim toga, kazali su da će unatoč neprihvatljivosti novog plana Viadukta, HC s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture sljedeći tjedan sagledati sve aspekte i moguća rješenja novonastale situacije, isključivo u interesu i pozitivnom ishodu tog strateškog projekta, piše Poslovni dnevnik. 

Kašnjenje nije neuobičajeno

Kašnjenje izgradnmje mosta Čivovo postala je več uobičajena stvar. Naime, krajem studenog prošle godine ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković Viaduktu je dao osam dana za jamstvo završetka gradnje mosta do 15. lipnja 2017., u suprotnom bi došlo do raskida ugovora. Tadašnji ministar izjavio je da su problemi Viadukta “dosta veliki”, ali nije detaljnije govorio o čemu se radi.

Dva tjedna nakon toga Viadukt je zajamčio da će most biti gotov do 15. lipnja 2017.

“Uklonili smo sve probleme, nejasnoće i nesuglasice te će 15. lipnja most biti gotov“, rekao je tada predsjednik uprave Viadukta Joško Mikulić. Dodao je i da je do poteškoća došlo zbog financijskih problema u industriji čelika u regiji, ali i da će problem riješiti selidbom posla u jedno od hrvatskih brodogradilišta.

Vrijednost ovog mosta nešto je veća od 207 milijuna kuna, od toga je 176,7 milijuna kuna iz EU fondova. Most bi trebao biti dug 547 metara, 25 metara iznad mora, te imati 13 stubišta u moru i dva upornjaka na kopnu. Osim njega grade se i pristupne ceste.

Radnici ostali bez plaće, većine nema na gradilištu

Viadukt je u međuvremenu zapao u velike financijske probleme i postao nelikvidan. Radnici nisu dobili plaće, većina njih je otišla na bolovanje i na gradilištu gotovo da i nema nikog.

“Pa na gradilištu nema voditelja poslova, tamo je potpuno rasulo”,rekao je sugovornik Jutarnjeg. Neslužbene informacije govore da je obavljeno samo 58 posto radova, odnosno izgrađeni su stupovi na koje treba postaviti čeličnu konstrukciju.


Komentari