PROMETNA PROGNOZA: Zbog pojačanog prometa na glavnim cestovnim pravcima mogući zastoji

flickr.com
Magla će u jutarnjim satima smanjivati vidljivost i usporavati vožnju na cestama u unutrašnjosti.

Jak vjetar usporava promet na dionicama autocesta: A1 između vijadukta Baričević i južnog portala tunela Svetoga Roka te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Na većini cesta vozi se uz povoljne vremenske uvjete i bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi i gdje su mogući kraći zastoji. Pojačan je promet na važnijim cestama i graničnim prijelazima te na gradskim cestama i obilaznicama, osobito na prilazima gradskim i mjesnim grobljima.

U Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, posljednjeg vikenda u listopadu, u noći 29./30. listopad, satovi se pomiču jedan sat unatrag i time počinje zimsko računanje vremena.

Hrvatski autoklub upozorava vozače kako je, s početkom zimskog računanja vremena, povezana i odredba 102. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008), prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu, pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
Motociklisti, pak, znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Povodom nadolazaćeg blagdana Svih svetih uvest će se poseban režim prometa, kako bi se što lakše omogućio pristup gradskim i mjesnim grobljima. Bit će zabranjen promet motornim vozilima – osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima invalida i auto-taxi vozilima. Redovne autobusne linije koje vode prema velikim gradskim grobljima mijenjaju vozni red pa se valja na vrijeme informirati.

Zbog radova, zatvorena je dionica državne ceste DC1 Tušilović-Budačka Rijeka (obilazak: Tušilović-DC6-Vojnić-DC216-Kolarić-ŽC3290-Budačka Rijeka). Na dionicama Budačka Rijeka-Grabovac i Udbina-Gračac (od 27. do 31.10.) u zonama radova, vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju prometa semaforima.
 
Dvosmjerno se zbog radova vozi, jednom stranom kolnika, na autocestama:
  • A2 Zagreb-Macelj kod čvora Zabok (u duljini od oko 3 km);
  • A6 Rijeka-Zagreb na vijaduktu Svilno (u duljini od oko 2 km).

Na dionici autoceste A4 Goričan-Zagreb od čvora Sveta Helena do čvora Popovec u smjeru Zagreba odvijaju se radovi sanacije mosta Kašina, zbog kojih će za promet biti zatvoren pretjecajni prometni trak i dio voznog prometnog traka, dok će se promet odvijati dijelom voznim prometnim trakom i zaustavnim trakom minimalne širine 4,30m. Ograničenje brzine na ovom dijelu biti će 60 km/h. U zoni predmetnih radova moguće su kolone u slučaju pojačanog prometa i izvanrednih događaja.

Granični prijelazi

Pojačan je promet putničkih vozila na graničnim prijelazima:
  • ulazak:, Metković i Rupa,
  • izlazak: Maljevac (čekanje 1 sat), Stara Gradiška (čekanje 1 sat), Vinjani Donji,
  • oba smjera: Slavonski Brod (izlazak čekanje oko 1 sat).
Izlazak teretnih vozila pojačan je na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko 5 km.

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja u oba smjera vozi se usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa.

Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza/izlaza.

Kako se u vrijeme nadolaze

ćeg blagdana Svih svetih očekuju gužve i duža čekanja savjetujemo vozačima teretnih vozila da u vremenskom razdoblju od 29. listopada 2016. god. do 02. studenog 2016. god. od 07.00 do 19,00 sati koriste alternativne granične prijelaze, a granični prijelaz Županja samo u večernjim satima, odnosno nakon 19,00 sati.
Za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t bit će zabranjen promet u Republici Sloveniji (očekuju se gužve i čekanja na graničnim prijelazima Bregana, Pasjak, Rupa i Macelj):
  • 30.10., nedjelja, 8-21 sat;
  • 31.10., ponedjeljak (Dan reformacije), 8-21 sat;
  • 1.11., utorak, (Svi sveti), 8-21 sat.
Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.


Komentari