PROJEKTI VRIJEDNI 67 MILIJUNA EURA: Suradnja Hrvatske, BiH i Crne Gore

Facebook

Proračun od 67 milijuna eura za projekte u pograničnim područjima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Svečanom konferencijom održanom u hotelu Radisson Blu Resort u Splitu obilježen je početak provedbe Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora za financijsko razdoblje 2014. – 2020.

Na konferenciji su sudjelovali pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marija Vučković, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, državni tajnik za europske integracije, glavni pregovarač Republike Crne Gore o članstvu u Europskoj uniji i nacionalni IPA koordinator Aleksandar Andrija Pejović, predstavnik Europske komisije Andrea Mairate te Nada Bojanić iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Novi trilateralni program obuhvaća područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori na kojima živi više od 5,5 milijuna stanovnika. Ukupni proračun Programa iznosi 67 milijuna eura. Tijelo odgovorno za provedbu Programa je Upravljačko tijelo, Ured za upravljanje programima suradnje i regionalni razvoj u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Program se finacira iz Europskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II

Proračun Programa namijenjen je projektima koji se odnose na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita okoliša i prirode, prevencija rizika i održiva energija i energetska učinkovitost, turizam, kultura i prirodna baština te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja. Program se financira iz dva fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II.

Tijekom konferencije sudionici iz državnih, regionalnih i gradskih institucija, udruga te ostali relevantni dionici s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore saznali su više detalja o sadržaju Programa suradnje te o prvom pozivu na dostavu projektnih prijedloga, a predstavljen je i uspješan primjer realizacije projekta iz financijskog razdoblja 2007.-2013.
Više informacija o programu i aktualnim novostima možete pronaći na službenoj stranici Programa suradnje: http://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/ i na portalu www.strukturnifondovi.hr.


Komentari