PROFESORICA IZ ZAGREBA POBIJEDILA DRŽAVU NA SUDU: Vladi prijeti gubitak od 300 milijuna kuna!

Marko Prpic/PIXSELL

Profesorica će dobiti ‘jubilarnu nagradu’.

Dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlenike osnovnih i srednjih škola te javnih i državnih službi iz 2013. je nezakonit- upravo se to može iščitati iz pravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku koji je uvažio žalbu zagrebačke profesorice te poništio presudu prvostupanjskog suda u Zagrebu te joj dao za pravo u tužbi za isplatu jubilarne nagrade, piše Jutarnji list.

Naime, njoj je država naime za 20 godina staža trebala isplatiti 3 150 kuna jubilarne nagrade, no primjenom Dodatka Kolektivnom ugovoru kojim je osnovica za tu isplatu sa 1800 kuna smanjena na 500 kuna, profesorici je isplaćena nagrada u iznosu od 875 kuna. Po pravomoćnoj presudi sada joj mora biti isplaćena razlika od 2275 kuna plus zakonske zatezne kamate te trošak postupka od 1487 kuna.

”Počelo se otpetljavati klupko koje je zamrsio tadašnji ministar Mirando Mrsić i to onako kako u pravnoj državi i treba biti. Bilo je to nametanje rješenja silom, koje je 5 od 11 sindikata i potpisalo, a mi smo među šest onih koji nisu pristali bili jedini sindikat iz obrazovanja”, rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, koji je pozvao Vladu da žurno reagira kako bi izbjegla velike dodatne troškove.

Problemi s isplatom regresa i božićnica

”Ova presuda je temelj za nove tužbe koje će država sve redom izgubiti, a za njih bi najskuplja jubilarna nagrada bila ona koje bi se dobila sudskim putem, jer to uključuje kamate i sudske troškove. Kada bi ih pokrenuli samo zaposleni u školama to bi državu, umjesto 30 milijuna, stajalo 50-60 milijuna. Dodamo li tu državne i javne službenike iznos se penje i do 300 milijuna kuna. Očekujemo da nadležna Ministarstva krenu u žurni postupak sklapanja nagodbi sa zaposlenicima, jer će to za državu biti jeftinije. O tome računa trebaju voditi i oni koji u ovom trenutku raspravljaju o proračunu”,  kazao je Stipić dodavši kako to ”nije jedini kostur iz Mrsićeva ormara”’ već da su sporne i same dnevnice koje su se po istom, sada osporenom Dodatku isplaćivale u iznosu od 150 kuna.

Stipić je najavio i potencijalni problem s ovogodišnjom isplatom regresa i božićnica.

”To nije predviđeno proračunom, a nema načina da se te naknade ne isplate, jer sindikati sigurno to neće potpisati”, zaključio je Stipić. Podsjetimo, država za regrese i božićnice treba osigurati 540 milijuna kuna za sve zaposlene u školstvu, državnim i javnim službama.


Komentari