PRIVREMENA REGULACIJA PROMET UOČI BLAGDANA: Povoljni vremenski uvjeti za vozače u većem dijelu zemlje

commons.wikimedia.org
Magla će u jutarnjim satima smanjivati vidljivost i usporavati vožnju na cestama u unutrašnjosti. Pojačan promet bit će na glavnim cestovnim pravcima.

Počinje zimsko računanje vremena, a s time je povezana i odredba 102. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008), prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu, pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti uključena kratka svjetla. Motociklisti tijekom cijele godine moraju imati uključena svjetla za vrijeme vožnje na motociklima.

Povodom nadolazaćeg blagdana Svih svetih uvest će se poseban režim prometa, kako bi se što lakše omogućio pristup gradskim i mjesnim grobljima. Bit će zabranjen promet motornim vozilima – osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima invalida i auto-taxi vozilima. Redovne autobusne linije koje vode prema velikim gradskim grobljima mijenjaju vozni red pa se valja na vrijeme informirati. Privremena regulacija prometa u Zagrebu: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=81841.

Zabrana za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona bit će u ponedjeljak, 31. listopada od 15 do 23 sata, te na blagdan Svih svetih, u utorak, 1. studenog, od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama te državnoj cesti DC1.

Zbog radova, zatvorena je dionica državne ceste DC1 Tušilović-Budačka Rijeka (obilazak: Tušilović-DC6-Vojnić-DC216-Kolarić-ŽC3290-Budačka Rijeka). Na dionicama Budačka Rijeka-Grabovac i Udbina-Gračac (od 27. do 31.10.) u zonama radova, vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju prometa semaforima.
 
Dvosmjerno se zbog radova vozi, jednom stranom kolnika, na autocestama:
  • A2 Zagreb-Macelj kod čvora Zabok (u duljini od oko 3 km);
  • A6 Rijeka-Zagreb na vijaduktu Svilno (u duljini od oko 2 km).

Na dionici autoceste A4 Goričan-Zagreb od čvora Sveta Helena do čvora Popovec u smjeru Zagreba odvijaju se radovi sanacije mosta Kašina, zbog kojih će za promet biti zatvoren pretjecajni prometni trak i dio voznog prometnog traka, dok će se promet odvijati dijelom voznim prometnim trakom i zaustavnim trakom minimalne širine 4,30m. Ograničenje brzine na ovom dijelu biti će 60 km/h. U zoni predmetnih radova moguće su kolone u slučaju pojačanog prometa i izvanrednih događaja.

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog radova):

  • most Hambarište na DC42 Vrbovsko-Ogulin. Obilazak za vozila do 15t je lokalnom cestom LC58036 Vrbovsko-Kučaj-Okruglica, a za vozila preko 15t autocestama A1 i A6 (čvor Vrbovsko-čvor Bosiljevo 2- čvor Ogulin);
  • državna cesta DC24 Zabok-Zlatar Bistrica od čvora Bračak do Bedekovčine (do 20. prosinca 2016.);
  • DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac u Ozlju;
  • ŽC5209 Ponte Porton-Vižinada. Obilazak: Vižinada-Tićan-Karojba-Motovun-DC44 Ponte Porton.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

  • DC1 Sinj-čvor Klis Grlo u Dicmu, u čvoru Podi u Dugopolju, u smjeru Splita;
  • DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno i Novi Glog-Kenđelovac;
  • DC8 Jadranskoj magistrali kod Sukošana, između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice, između Omiša i Splita u mjestu Krilo Jesenice, u mjestu Baćina (od 7 do 18 sati), Banići -Slano (od 7 do 17 sati) i kroz Veliki Zaton (od 8 do 17 sati)
  • DC48 Baderna-Rogovići na dionici Kičer-Pazin;
  • na DC66 Labin-Vozilići (od16.+500 do 17.+200 km);
  • DC225 Zaprešić-Prigorje Brdovečko u Zaprešiću.

Do 23. prosinca zbog izgradnje pješačkog mosta iznad željezničke pruge u Splitu, na predjelu Bačvice, za sav promet zatvoren je dio državne ceste DC410, ulica Katalinićev prilaz. Obilazak je dvosmjerno ulicom Obala kneza Domagoja.

Povoljni su vremenski uvjeti u većem dijelu zemlje (suhi kolnici) pa je za očekivati veći broj sudionika u prometu na dva kotača: mopedisti, motociklisti i biciklisti. Pozivamo ostale sudionike u prometu na pojačan oprez.


Komentari