Pritisak na dvije strane: Slovenija želi vojsku na granicama, a nastavlja se priljev migranata iz Srbije

mladizubinpotok.com

Izbjeglička je kriza opet uzima maha, nakon što je slovenska Vlada na izvanrednoj sjednici koja je trajala do dugo u noć odlučivala o promjeni zakona koji bi vojsci trebao dati veće ovlasti. 

Reakcije su to na zatvaranje mađarske zelene granice i veliki priljev migranata iz Hrvatske, što legalan što ilegalan. Cilj je izmjene zakona omogućavanje da vojska sudjeluje u aktivnostima na slovenskoj granici, u njenom nadzoru i čuvanju. Očekuje se da će slovenski parlament te izmjene usvojiti na današnjoj sjednici.

I noćas je hrvatska vojska preusmjerila vlak koji je iz Tovarnika trebao doći u Čakovec. S obzirom da je Slovenija nametnula broj migranata koji se mogu dnevno preusmjeriti prema njenim službenim granicama, policija je taj vlak preusmjerila prema Harmici. Vlak su zaustavili u blizini slovenske granice i otvorili vrata,nakon čega su ljudi preko nezaštićene zelene granice ušli u Sloveniju, piše 24sata.hr.

S druge strane, na hrvatsko-srpskoj granici, u naselju Berkasovo noć je provelo oko 2 tisuće migranata čekajući na ulazak u Hrvatsku. Jutros u 8:15 bilo ih je 700, javlja Večernji.hr.  Tijekom cijelog dana, jučer je u Hrvatsku ušlo 3.397 migranata, u prihvatnom centru u Opatovcu trenutno se nalazi  2.348 osoba, a priljev migranata očekuje se i dalje.

 


Komentari