Pripremite se na novi toplinski udar: Neće biti predaha sve do idućeg utorka

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

I sljedećih će dana na Jadranu prevladavati sunčano, pa i još toplije nego početkom tjedna, te većinom suho. U kopnenom području već u srijedu nestabilnije, uz mogućnost za poneki pljusak uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, a u četvrtak je ponovno velika vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme i tuču.

Nakon gdjegod umjerenog jugozapadnjaka i juga u većini će krajeva potkraj četvrtka i u petak prolazno zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura i tramontana.

Tijekom petka slijedi stabilizacija vremena, pa će vjerojatno sve do utorka diljem Hrvatske biti pretežno sunčano, pa i vedro, uz ponovni porast temperature zraka i povećanje opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

U Zagrebu bi najtoplije trebalo biti u subotu, kad se očekuje rast temperature zraka do 34 °C.

Prognoza za Zagreb / Freemeteo

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i vruće s najvišom dnevnom temperaturom uglavnom od 32 do 34 °C. Ujutro između 16 i 20 °C. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj jugozapadnjak sredinom dana i poslijepodne ponegdje na udare može biti i jak. Dan će obilovati suncem, iako će poslijepodne i navečer biti više oblaka, posebno onih visokih, koprenastih. Temperatura zraka podjednaka kao na istoku.

Pretežno sunčano i još malo toplije nego u utorak bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. No, ponegdje u Gorskome kotaru i Istri treba računati na prolazno više oblaka uz malu vjerojatnost za poneki pljusak. Puhat će jugozapadnjak, mjestimice na udare i jak, a na Jadranu jugo, koje uglavnom prema otvorenome moru može biti umjereno jako.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmaciji sunčano, uz malo oblaka posebice na sjeveru Dalmacije u drugome dijelu dana. Puhat će jugo, slabo i umjereno, uglavnom na otvorenome i umjereno jako, uz koje more može biti i umjereno valovito.

Juga će biti i na krajnjem jugu naše domovine, također slabog i umjerenog, na otvorenome moru moguće i jakog. Bit će vedro i vruće, uz najvišu temperaturu uglavnom od 31 do 35 °C.

U četvrtak i petak vrućina će u većini unutrašnjosti malo popustiti, ali će mnogima biti sparno. Uz više oblaka velika je vjerojatnost za mjestimičnu kišu i grmljavinu. Nažalost, ponegdje može biti i izraženijeg pljuska pa i nevremena, poglavito krajem četvrtka. Od subote opet sunčanije, uz povratak vrućine.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, posebice prema jugu. Na sjevernom dijelu u četvrtak nestabilno, uz mogućnost za pljuskove i grmljavinu, posebice u Istri. U četvrtak će puhati jugo, a u petak će okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, kojega će uz zapadni vjetar biti i u subotu. Tople noći i vrući dani pridonijet će ponovnom povećanju opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.


Komentari