PRIJEVOZNICI NA NOGAMA: HRT i njima počinje naplaćivati pristojbu

en.wikipedia.org

Hrvatska radiotelevizija traži od prijevoznika da za svoje kamione u kojima imaju radioprijamnike plaćaju RTV pristojbu.

Mnogi hrvatski cestovne prijevoznici su ovih dana ostali šokirani dopisima Hrvatske radio-televizije koji su stigli na njihove adrese, a u kojima stoji poziv da prijave sve radioprijamnike u svojim kamionima i da za iste plaćaju RTV pristojbu.

Prema tome bi  tvrtka koja primjerice ima 35 kamiona za RTV pristojbu godišnje trebala platiti 33.600 kuna, piše Večernji list.

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, kaže kako su mu se javili mnogi kolege kad su dobili dopise HRT-a i najavljuje da će od Vlade tražiti ukidanje takvih narazumnih nameta. U Hrvatskoj je, kaže, oko 54.000 vozila registriranih za međunarodni promet, i za svako to vozilo mora se plaćati mjesečno 80 kuna RTV pristojbe.

Predsjedniku Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika nije jasno zašto bi prijevoznik morao plaćati tu pristojbu kad su njegovi kamioni 90 posto vremena izvan Hrvatske, a uostalom vozači tih kamiona ionako plaćaju tu pristojbu za prijamnike koje imaju kod kuće.

HRT na nastalu situaciju kaže da su na temelju podataka iz MUP-a o korisnicima motornih vozila u leasingu poslali pozive za prijavu svima onima koji se koriste motornim vozilima na leasing, a koji nisu evidentirani platiše mjesečne pristojbe za prijamnik u motornomu vozilu. Međutim za slanje tih poziva imaju zakonsko pokriće pa objašnjavaju da su sve pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, dužne sukladno Zakonu o HRT-u plaćati pristojbu na svaki prijamnik te da su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe vlasnici ili posjednici prijamnika.


Komentari