PRGOMET PROTIV KARAMARKA: Pročitajte koji je stav bivšeg HDZ-ovca o ćirilici

Dok se hrvatska javnost, mediji, političari prepiru kako će se i hoće li se uvesti ćirilica u naš sustav obrazovanja jedan političar apsolutno je pogodio u srž jednog velikog problema koji muči Hrvatsku već dugi niz godina.

Već se danima govori o uvođenju učenja ćirlićnog pisma kao obaveznog ili fakultativnog predmeta u osnovne škole. Dok se hrvatska javnost, mediji, političari prepiru kako će se i hoće li se uvesti ćirilica u naš sustav obrazovanja jedan političar apsolutno je pogodio u srž jednog velikog problema koji muči Hrvatsku već dugi niz godina. Drago Prgomet, bivši HDZ-ovac i odnedavno prognani Mostovac, na svom Twitter profilu objavio je jednu bolno istinitu tvrdnju.

Kratko i jasno je kazao, “Informatika je osnovno “pismo” koje se mora uvesti u škole. Ne ćirilica”, i time je u biti rekao sve. Dok se naši političari ili bolje rečeno šef HDZ-a, raspravljaju oko problema koji bi riješio dobrosusjedske odnose, zanimljivo je kako nikome nije palo napamet da informatika još uvijek nije obavezan predmet u našim školama. Dok se neki trude objasniti kako je ćirilica koristan alat jer će budući naraštaji moći tražiti zaposlenje u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji i Rusiji i ostalim zemljama koje se koriste ovim pismom, nikome nije palo napamet dotaknuti se informatičke pismenosti koja otvara vrata u ovoj zemlji, u zemljama Europske unije, u svijetu, pa čak i u tim zemljama u kojima je ćirilica osnovno pismo. Informatička pismenost je univerzalna i dvjesto puta nužnija od znanja ćirilićnog pisma.

Zanimljivo je kako danas postoje mlade generacije, to jest, novije generacije, koje su igrom slučaja ili nedovoljnim interesom preskočile informatičko obrazovanje u školama jer ga jednostavno nisu imale potrebu upisati, a danas tu odluku skupo plaćaju. Skupo je plaćaju doslovno jer informatički tečajevi nisu jeftini, a još skuplje je plaćaju jer ne barataju osnovnim alatima na računalu. Zbog toga što nisu vični u radu na računalu zatvorena su im vrata i kod dobivanja najjednostavnijih poslova koji ne zahtjevaju rad na računalu jer se uglavnom svi razgovori za posao, slanje životopisa i referenci odvijaju preko interneta, to jest, preko računala. Nema te ćirilice, latinice, arapskog, kineskog ili japanskog koji će vam pomoći da se informatički opismenite, a s druge strane opismenite li se informatički evo barem ćete ćirilicu moći svladati preko interneta.

Valja posebno naglasiti kako bi se informatika trebala početi učiti odmah u početku školovanja i kao što je Prgomet naglasio ona treba biti osnovno, to jest obavezno pismo. Kako se tehnologija razvija iz dana u dan, važno je s držati korak s njom, a to je najbolje početi raditi što prije jer je razlika između današnje tehnologije i one od prije 10 godina neusporediva. Nažalost kod nas se još time ne bave oni koji bi se time trabali baviti jer važnije je ipak da naša djeca znaju što znači “информатичка писменост”, a manje je važno da su informatički pismeni.


Komentari