PRESLAGIVANJE VLADE: Plenković se obratio novinarima, otkrio imena novih ministara

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Sjednica Predsjedništva HDZ-a počela je u četvrtak s trideset minuta zakašnjenja, točnije u 20.30 sati u središnjici stranke.

Izgledno je kako je zapravo sve gotovo, točnije riješeno, te da će na Predsjedništvu HDZ-a Andrej Plenković predstaviti ljude koje bi mogao već u petak u Saboru kandidirati za nove ministre.

” Ugovor s HNS-om je postignut. Sve smo na telefonu dogovorili. Sve ću vam kazati, dio večeras, dio ujutro”,  kazao je premijer Plenković za 24 sata.

Na upit kako će to s HNS-om funkcionirati kazao je kako će sve biti dobro.

TIJEK DOGAĐANJA:

22.13 – Nakon višesatnog sastanka novinarima se obratio Andrej Plenković. Otkrio je tko su novi ministri, a postoji i nekoliko rošada među aktualnim ministrima.

“Dogovorili smo popunjavanje vlade RH s novim ministrima, oni će biti sutra ujutro predstavljeni na odborima. Tijekom dana očekujem glasanje i da cijela vlada. Predrag Štromar postaje potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva. Blaženka Divjak bit će ministrica znanosti, Davor Božinović ide na čelo MUP-a, Dražen Bošnjaković bit će ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić preuzima ministarstvo zaštite okoliša. Marko Pavić postaje ministar rada i mirovinskog sustava. Ministar uprave bit će Lovro Kušćević”, otkrio je Plenković.

Premijer nije želio otkriti koliko ruku u saboru ima. Kaže da ih ima dovoljno.

“Imamo dovoljno, znate kolika je većina. Ako predlažete toliko ministara, onda imate ruke. Nebitno je tko će sve dignuti ruku, važno je da imamo većinu i da okončamo ovaj proces kako sam najavio. I da se Hrvatska okrene gospodarskom rastu i razvoju, vidjeli ste odluku o kreditiranju Agrokora, vidjeli ste novi zakon o Nacionalnoj sigurnosti. Odgovornost HDZ-a je održati stabilnost i funkcioniranje institucija i okrenuti se boljitku svih ljudi”, rekao je Plenković.
Iz vlade ispada ministar Pavo Barišić.

“Zahvalio sam Barišiću na suradnji, hvala mu što se trudio, sve što je napravio, napravio je u najboljoj vjeri”, rekao je Plenković.

21.45 – Završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Uskoro se očekuju izjave vodstva stranke

20:32: U središnjicu HDZ-a stigli su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik stranke Andrej Plenković. Dok se Plenković  kratko našalio s novinarima, Jandroković je potvrdio da je s HNS-om dogovoreno da će dobiti dva resora u Vladi, ali nije htio potvrditi kako je riječ o resorima znanosti i gospodarstva, o čemu su spekuliralii mediji.

20:22:  Još uvijek se očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića na sjednicu Predsjedništva HDZ-a. Prema informacijama televizije N1, on još nije napustio Banske dvore.

19:58: Nova TV javlja da će novi ministar pravosuđa vrlo vjerojatno biti Dražen Bošnjaković, koji je tu funkciju svojevremeno obaljvao u mandatu Jadranke Kosor. Prilikom dolaska na sjednicu Predsjedništva HDZ-a, koja je zakazana za 20 sati, Vladimir Šeks je novinarima u nekoliko navrata rekao da će ‘sve biti u najboljem redu’. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić samo je kratko dobacio da ‘Hrvatska ide dalje’.


Komentari