PREMINULA SEDMOGODIŠNJAKINJA: Gripa uzima živote u Hrvatskoj

Foto: Pexels

U Splitu je od gripe umrla sedmogodišnja djevojčica.

Ona je čak jedanaesta žrtva ove bolesti u Hrvatskoj. U Zagrebu su tri osobe izgubile život nakon komplikacija vezanih uz oboljenja od gripe.

Sedmogodišnjakinja je hospitalizirana prije 20 dana. Obitelj ju je odvela u ambulantu na Mertojak zbog povišene temperature, odmah je prebačena u splitski KBC. Dobila je febrilne konvulzije, što je neuobičajena reakcija za tako nisku temperaturu. Ispostavilo se da je virus gripe napao mozak. Nakon smrti uzorci su poslani u referentni centar u Zagrebu te je potvrđeno da je gripa uzrok smrti.

Pao interes za cijepljenje

U međuvremenu je u Splitu umrlo još četvero ljudi zbog gripe i to većinom pacijenti srednje dobi.

Djevojčica je u bolnicu dospjela u vrlo teškom stanju, nakon što je samo jedan dan imala povišenu temperaturu. Odmah nakon pregleda u ambulanti na Mertojaku upućena je u KBC Split i primljena na JILD, pod sumnjom da se radi o encefalitisu koji je nastao kao komplikacija gripe, i odmah je dobila svu potrebnu terapiju. Ta gripa, koja je i dokazana laboratorijskim nalazom, “napala” je gotovo sve vitalne organe malene djevojčice.

Liječnici su se 20 dana borili za njezin život.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]U Splitu šest mrtvih, a u cijeloj Hrvatskoj 11[/box]

Kako doznaje Slobodna, u Hrvatskoj je do sada ove sezone gripe prijavljeno više od 25 tisuća slučajeva gripe, no stvarna je brojka zasigurno i veća, budući da mnogi gripu preleže kod kuće i ne javljaju se svojim obiteljskim liječnicima.

U ovoj sezoni gripe, koja je umnogome uranila u usporedbi s prošlogodišnjom sezonom koja je bila blaga i koja je došla tek krajem siječnja, prevladava tzv. sezonska gripa ili gripa H3N2.

 


Komentari