Premijer Plenković : Od ponedjeljka nema nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetima

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Završila je sjednica Vlade, a premijer Andrej Plenković izašao je pred javnost. Hrvatska Vlada donijela je odluku o zatvaranju škola zbog straha od širenja koronavirusa.

Istaknuo je da je Hrvatska, a i svijet u ratu protiv virusa, ali i u ratu protiv panike. Rekao je da je samodisciplina građana vrlo važna i direktno će utjecati na to koliko će se brzo širiti ova epidemija.

Ponovio je zaključke Nacionalnog stožera i poručio da je dobar znak to što u Hrvatskoj nije započela lokalna transmisija. Rekao je da je Hrvatska dobro pripremljena te da je i sam nagovijestio prije dva mjeseca da će ovo biti veliki problem.

Među ostalim, zamolio je građane da ne odlaze masovno u kupnju i ne zgrću hranu. Rekao je da Vlada ne želi izazvati ekonomski šok

Odgodit će se plaćanje poreza na dohodak i plaćanje doprinosa. “Vlada želi omogućiti likvidnost poduzetnicima, želimo im omogućiti novac”, rekao je Plenković.

Ministar Marić danas će imati sastanak s predstavnicima gospodarstva kako bi se dogovorio o opskrbi građana.

Kada je riječ o zatvaranju škola po uzoru na Istru, Vlada je donijela odluku o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetima u naredna dva tjedna, a svoja vrata zatvorit će i vrtići. Nastava će biti organizirana koliko je to moguće online.

“S obzirom da je školski sustav posebno bitan, da su djeca bitna, od ponedjeljka se staje s nastavom na dva tjedna.”

Za više razrede i srednjoškolce radi se na online nastavi. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu, no nastave kao što je sada, neće biti”, rekao je Plenković. Isto se odnosi i za fakultete.

“Apeliramo na sugrađane starije dobi da budu posebno oprezni. Oni su najrizičnija skupina, neka se što manje izlažu i neka vode discipliniran način života u ovom trenutku”, rekao je Andrej Plenković.

Za roditelje koji nisu u mogućnosti zbrinuti dijete, bit će omogućeno svejedno slati svoju djecu u školu gdje će biti osigurana briga za njih.


Komentari