PREKINUTI PREGOVORI HDZ-a i MOSTA: Petrov ima nove zahtjeve, želi mjesto šefa Sabora

Facebook

Taman kada se činilo da pregovori teku bez problema, Most ih je naprasno prekinuo.

U četvrtak je došlo do novog razvoja situacije između Mosta i HDZ-a, naime, nešto nakon 17 sati Jutarnji je doznao kako je Mostov pregovarački tim prekinuo pregovore. Razlog je navodno usklađivanje oko programske platforme.

Što se tiče obrazloženja, nije ga bilo, međutim, izvor Jutarnjeg doznao je kako su iz Mosta kazali da do ponedjeljka više nema pregovora.

Podsjećamo, nakon što su u prvoj fazi pregovarali o sedam Mostovih jamstava, ovaj tjedan krenuli su raspravljati o programu i ustroju buduće Vlade. Obje strane tvrdile su kako se još ne razgovara o konkretnim imenima, ali navodno je ipak došlo do zastoja zbog nekih kadrova.

Novi detalji

Jutros se neslužbeno doznalo kako iz Mosta, osim mjesta prvog potpredsjednika Vlade, traže i mjesto šefa Sabora. U četvrtak se u kuloarima pojavila ta informacija, a izvori iz HDZ-a su je i potvrdili za Jutarnji.

“Konkretni razgovori o tome još nisu vođeni pa ima puno spinova, ali mogu reći da je točna informacija da Most traži i Sabor“, kazao je izvor, koji je potvrdio i kako od mosta nisu dobili nikakvo objašnjenje za prekid pregovora.

O kadrovima sljedeći tjedan

Iz HDZ-a su rekli i kako će o kadrovima i resorima razgovarati tek sljedećeg tjedna.

Rješavamo sve u paketu. Od toga kakav će biti ustroj Vlade i tko će preuzeti odgovornost za koji resor, do toga tko će preuzeti dužnost predsjednika Sabora. Više od toga u ovome trenutku ne mogu otkriti”, govori izvor koji je i neposredno uključen u pregovore.

Ono što ističe jest da su sve opcije moguće, a ni s jedne strane ne žele potvrditi da je Petrov zatražio mjesto šefa Sabora. Ono što su ipak rekli s HDZ-ove strane jest da Plenković nema razloga biti velikodušan, ipak HDZ je osvojio 61 mandat, a most 13. Jedan od izvora tvrdi da Mostovci ne bi trebali dobiti više od 4 ministarstva, a kamoli i mjesto prvog potpredsjednika i predsjednika Sabora.

Krajnji rok

Andrej Plenković dao si je zadatak da do 13.listopada dovrši sve pregovore, kako bi sjednica 14. listopada bila konstituirajuća. Stoga, ako ne prije, tada ćemo saznati odgovore na sva pitanja, pa tako i na ono kome je koliko ministarstava pripalo i tko je novi šef u Saboru.

Ipak, kada se sve zbroji, čini se da obje strane imaju zajednički cilj, a to je da se pregovori što prije završe.


Komentari