PREKID POREZNE REFORME? Marić nema potporu Mosta, morat će mijenjati prijedlog

Porezna reforma uzburkala je mnoge strasti, udarili su na pušače i ugostitelje, a pogoduju najbogatijima.

Čini se da porezna reforma neće teći tako glatko kako je to ministar Marić zamislio. Naime, Most neće podržati ovaj prijedlog reforme, što su i potvrdili za Novi list. Kazali su kako će prijedlog morati doživjeti značajne promjene ili će u suprotnom biti odgođen za sljedeću godinu.

Mostovci kao najveći problem u Marićevoj reformi vide podizanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto te povećanje PDV-a na kruh i mlijeko, lijekove te ortopedska pomagala. Smatraju i kako bi porez na dohodak trebao imati nekoliko stopa od kojih bi najveća iznosila 50 posto.

“Nije podizanje PDV-a u ugostiteljstvu samo pitanje poskupljenja cijena, to stvara puno veće probleme u djelatnosti. Otvara se pitanje investicija u ugostiteljstvu i hoteljerstvu u turističkoj zemlji kakva je Hrvatska”, kažu u Mostu odakle su na negativne učinke reforme upozorili i samog ministra financija.

Dio mostovaca stava je da bi se stopa PDV-a u ugostiteljstvu trebala postpuno podizati do 2018. godine kada bi opća stopa PDV-a trebala biti manja. Marićevo prihvaćanje njihovih prijedloga značilo bi rušenje cjelokupne reforme kojoj je podizanje stope PDV-a u ugostiteljstvu polazna točka.

Nije im privlačan ni PDV za struju i odvoz smeća

Most nije naročitno “zagrijan” ni za smanjenje PDV-a na isporuku električne energije i odvoza smeća, kao ni za povećanje istoga na kruh i mlijeko. Drže da ne mogu građanima govoriti kako će im se  ono što izgube povećanju cijene na kruha i mlijeka vratiti kroz smanjenje PDV-a na struju kad će cijena struje porasti s obzirom na naknadu za obnovljivu energiju.

Iako u Mostu negoduju, premijer Plenković uvjeren je kako će HDZ-ovi partneri podržati njihove poteze. Rekao je i da je njegova stranka trenutno u procesu senzibiliziranja partnera i da su im pristupili kroz saborske klubove.

“Normalno je da ima određenih pitanja i potreba za dodatnim informacijama, pa i sugestijama i eventualnim modifikacijama. U saborskoj proceduri vjerujem da će svaki od zastupnika, pa i klubova imati mogućnost nastojati eventualno promijeniti pojedini zakon koji bude u proceduri, ali čini mi se da ćemo u cjelini gledamo, održati koherentnost parlamentarne većine kada je riječ o paketu poreznih zakona”, istaknuo je Plenković.

>>> NOVI UDAR NA NOVČANIKE GRAĐANA! Evo kada stiže porez na nekretnine i koliko će vas to koštati

>>> NOVI UDAR NA PUŠAČE: Cijene cigareta narast će dva puta, evo koliko će vas koštati

>>> POREZNA REFORMA OPET UDARA PO DŽEPU: Neugodno iznenađenje za kupce stanova


Komentari