Predsjednik HAZU o deklaraciji o tzv. zajedničkom jeziku: ‘To je apsurdno’

Wiki

Osnovna namjera ovog projekta je problematiziranje pitanja postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka.

Stručnjaci iz lingvistike i drugih društvenih znanosti sastavili su Deklaraciju o zajedničkom jeziku koja je nastala kao rezultat projekta “Jezici i nacionalizmi”, a kojemu je cilj bio podizanje svijesti o jeziku te kako bi se aktivno utjecalo na postojeće nacionalne jezične prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.

Na njihovu ideju stigao je odgovor akademika Zvonka Kusića:

“Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom. Apsurdne su, uzaludne i besmislene svake inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom”, poručio je akademik Zvonko Kusić – predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

>>>Svi u istom ‘košu’: Hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski varijante zajedničkog jezika?


Komentari