POZNATI METEOROLOG OTKRIO NEŠTO NEVJEROJATNO: Hrvatsku očekuju velike vremenske promjene

Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrijavanje naše planete može utjecati na zdravlje, tvrdi poznati meteorolog. 

Milan Sijerković sigurno je jedan od najpoznatijih meteorologa, a povodom  Svjetskog dana meteorologije komentirao je svoj posao te otkrio kakve nas temperature očekuju krajem godine, piše dnevnik.hr.

Sijerković je tako komentirao sve više govora o klimatskim promjenama koje se kao tema nalaze na dnevnom redu ozbiljnih političkih debata.

”Radi se na zaustavljanju klimatskih promjena, da se smanje emisije stakleničkih plinova. Oni su rezultat industrije, prometa i drugih industrijskih djelatnosti. Radi se na tome da porast temperature ne bude veći od dva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Rekao bih da ta akcija pomalo i kasni, jer je teško bilo privoljeti države za to, budući da je bilo potrebno prilagoditi tehnologije u različitim djelatnostima. Teško su prihvaćali prijedloge znanstvenika, pa smo došli do točke kada se vidi da su klimatske promjene stvarnost.”, kazao je Sijerković koji ističe kako takve klimatske okolnosti potiču atmosferske pojave koje mogu izazvati preobilne kiše s poplavama ili suše koje izazivaju glad ili jačanje tropskih ciklona koje pak izazivaju katastrofalne štete i ljudske žrtve.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]O prisutnosti globalnog zatopljenja svjedoče podaci da je 2015. godina bila najtoplija od kad postoje mjerenja u svjetskim razmjerima, do sredine 19. stoljeća. Prije toga je najtoplija bila 2014. i to dovoljno upozorava na ozbiljnost problema.[/box]

Dugoročna prognoza najavljuje visoke temperature 

Naime, kako kaže poznati meteorolog, prognoze za daljnje razdoblje naznačavaju nekoliko važnih stvari.

”Na primjer, procjenjuje se da će u razdoblju 2041. do 2070., u usporedbi s klimom 1961. do 1990. temperatura se u svim sezonama porasti više na sjevernim nego južnim područjima. A znamo da zagrijavanje može utjecati na zdravlje. Očekuje se smanjenje količine oborina u proljeće, ljeto i jesen, najviše u primorju i gorskoj Hrvatskoj. Očekuje se smanjivanje broja dana sa snježnim pokrivačem i smanjivanje debljine zimskog pokrivača.”, kazao je.

S druge strane, razdoblje do 2041. bit će slično ovome, a kasnije se nastavljaju klimatske promjene na spomenut način. Nadalje, između ostalog se očekuje i plavljenje mora niskih područja obala i kod nas i drugim dijelovima svijeta.

>>> NJEGOVI KOMENTARI SU NEZABORAVNI: Čovjek zbog kojeg volite prognozu dobiva priznanje za životno djelo

>>> STIGLO NAM JE PRAVO PROLJEĆE: Zoran Vakula najavio iznadprosječno visoke temperature


Komentari