Poznat novi datum pisanja drugog dijela državne mature iz Hrvatskog jezika

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Nakon propusta na državnoj maturi iz Hrvatskog jezika, poznat je novi datum za testni dio.

Državna matura u Hrvatskoj ne može, čini se, proći bez propusta ni jedne godine.

Naime, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priopćio je kako je sutrašnja matura iz Hrvatskog jezika odgođena jer je u Obrno tehničkoj školi u Splitu došlo do propusta – umjesto zadataka iz eseja, učenicima je danas podijeljena ispitna knjižica iz testnog dijela koji se piše tek sutra, stoga je matura kompromitirana.

Slično se dogodilo 2013. godine, također na ispitu iz Hrvatskog kada su koordinatori uspjeli pomiješati ispite različite boje – esej i gramatički dio.

Zbog ovog će se slučaja ispit pisati 28. lipnja, piše portal Srednja.hr, a tako će se poklopiti s datumom u kojem se trebao pisati samo Grčki u 14 sati. Za polaganje Grčkog jezika prijavilo se 16 maturanata.

>>> Opet propust na maturi: Odgođen ispit iz Hrvatskog zbog greške u jednoj školi

Ministrica Divjak reagirala

O ovom se događaju oglasila i ministrica znanosti obrazovanja Blaženka Divjak putem priopćenja:

“Ministrica Divjak je obaviještena o događaju u jednoj splitskoj školi gdje je kompromitiran sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i B (osnovnoj) razini, umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskog jezik – Test. Ministrica je zatražila od nadležnih tijela da hitno pokrenu mehanizme provjere i utvrđivanja odgovornosti za ovu situaciju.”

“Također je zatražila da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela sukladno svim uvriježenim pravilima i na način da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature. Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet. Ministarstvo će u bliskoj suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja nastaviti intenzivno pratiti situaciju”, stoji u priopćenju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priopćio je kako je sutrašnja matura iz Hrvatskog jezika odgođena jer je u jednoj splitskoj školi došlo do propusta – umjesto zadataka iz eseja, učenicima je danas podijeljena ispitna knjižica iz testnog dijela koji se piše tek sutra, pa je matura kompromitirana.


Komentari