Pozitivan rast učenika za strukovna zanimanja: Više ih je u odnosu na lani

FOTO: Max Pixel

Najnovije brojke Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju trend rasta upisa učenika u strukovna zanimanja, iako je to dijelom i rezultat ukupno većeg broja djece upisane u srednje škole, navedeno je u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore je rekao kako je u škole upisano 39.342 učenika, što je porast za 1349 učenika u odnosu na prošlu godinu. Naglasio je kako ga posebno veseli činjenica kako se za strukovne škole odlučilo čak 650 učenika više nego lani.

Kratak pregled najdeficitarnijih zanimanja pokazuje da je broj kuhara narastao za 6,4 posto na ukupno 1268, konobara je više za 11,5 posto (608 ukupno), keramičara 19 posto (112 ukupno), zidara 10 posto, a stolara i mesara za 21, odnosno 70 posto više. I drugi strukovni smjerovi uglavnom imaju tendenciju rasta. Broj gimnazijalaca stagnira (6.400 učenika), dok je broj ekonomista porastao za 7 posto, na oko 2.500 učenika. Sve brojke su rezultat prvog kruga upisa učenika, a u iduća dva mogu samo dodatno rasti.

Najveći interes za turistička zanimanja je u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Brodsko-posavskoj županiji najviše učenika se prijavilo za CNC operatera, dok je u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj najviše prijava stiglo za medicinske sestre. U svim ostalim županijama najveći broj prijava je stigao u ekonomske škole, piše N1.

Naglasio je kako je rast broja učenika ohrabrujući podatak i da bi se takav trend, uz iznimku blagog pada za dvije godine, trebao nastaviti i u iduće tri do četiri generacije.


Komentari