Povjerenstvo za Agrokor: Plenković, Šeks, Dalić i Ramljak neće svjedočiti

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Nakon dvije pripremne, saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor sastalo se na prvoj radnoj sjednici, a kao svjedoci pozvani su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegov otac Ante Todorić te prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić.

Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) izvijestio je da Todorićima nisu uspjeli uručiti poziv na poznatim adresama, dok je Mesić potvrdio dolazak pred saborske istražitelje.

Tijek događaja:

11:05 Stjepan Mesić započeo je svoje svjedočenje.

10:56 Povjerenstvo je izglasalo da Vladimir Šeks, Andrej Plenković, Ante Ramljak i Marina Dalić neće svjedočiti.

10:50 Brkić je  predložio svjedoke za iduće četiri sjednice: Željka Olujića, Stjepana Hercega i Krunislava Olujića te Nikicu Valentića.

10:47 Članovi su odlučili kako će po četiri svjedoka svjedočiti po sjednici.

10:40 Članovi su prije glasanja o svjedocima obrazlagali svoje prijedloge. Ukupno 24 svjedoka su predložena, rekao je Miljenić.

10:26 Nikola Grmoja odgovorio je Boriću: “Ne znam zašto je kolega Borić nervozan, samo sam predložio svjedoka koji ima dokumentaciju. Ne znam zašto mu smeta moja pressica. To što njima smeta što dokumentacija kompromitira njihovog glavnog savjetnika, to nije moj problem, to je problem HDZ-a.

10:23 Josip Borić iz HDZ-a prigovorio je Grmoji te rekao kako se HDZ ponaša odgovorno i ne radi nepotrebne uvode prije Povjerenstva.

10:20 Ivan Lovrinović predložio je da se pozovu bivši ministri financija i guverneri HNB-a. Zvao bi i direktore faktoring društava koji su Agrokoru davali mjenice.

10:15 Gordan Maras želi pozvati povjerenika Antu Ramljaka i Josipa Petrovića kao svjedoke.

10:10 Milijan Brkić predložio je da se ponovno pozovu Todorići. Upozorio je Grmoju kako je Povjerenstvo osnovano iz drugog razloga.

“Očito smo nastavili s jeftinim politizmom”, izjavio je.

Također, želi pozvati Franju Gregurića, Zdravka Mršića, Juricu Pavelića, Zlatka Matešu i Željka Rohatinskog.

10:05  Nikola Grmoja je predložio da se za svjedoka zove Vladimir Šeks. Na press konferenciji u Saboru upravo je Šeksa optužio da je znao za nepravilnosti u Agrokoru još sredinom ’90.-ih. Nakon toga predložio je da se pozove i premijera Plenkovića.


Komentari