‘Povjerenje u institucije se izgubilo, odgovornost mora imati ime i prezime’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Javnost i građani su izgubili povjerenje u institucije koje zbog loše kadrovske politike i politike kadroviranja stranačkih kadrova u svrhu podjele plijena okupirali institucije i narušili njihov ugled

Nedavnim istupima gosp. Jasne Ninčević i gosp. Nenada Periša Nastavni zavod za javno zdravstvo županije SD više nema povjerenje naroda iako ima dugu povijest i tradiciju, vrijedne i kvalitetne stručnjake i skupu opremu za mjerenje kvalitete zraka i vode. Proračun od 80.000.000 kuna očito je postao predmet političke borbe suprostavljenih članova iste stranke ili koalicije, a žrtve su naravno građani.

“Gospodin Nenad Periš Voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke šalje nam danima poruke o stanju i kvaliteti zraka, a ujedno je član nadzornog odbora Čistoće d.o.o. koja je stranka u postupku sanacije i samog odlaganja otpada što je u najmanju ruku upitno i dovodi u pitanje njegovu autonomiju i vjerodostojnost. Pozivamo ga da se odluči čije interese zastupa i ako želi doprinositi Zavodu da se povuče iz NO Čistoće.

Nadalje,

Ukoliko u roku od 24 sata predsjednik gradskog vijeća sukladno zaključcima današnjeg sastanka ne sazove tematsku sjednicu po pitanju sanacije odlagališta otpada Karepovac, krećemo sa skupljanjem potpisa za istu. Vremena nema, povjerenje se izgubilo, odgovornost mora imati ime i prezime. Svi sudionici moraju doći za stol od izvođača radova, nadzornih inženjera, resornog ministarstva i inspekcijskih službi, predstavnika grada, Čistoće i struke.

Naš doprinos vraćanju vjere u institucije i prijedlog daljnjih koraka je sljedeći:

1. Sazivanje tematske sjednice GV na temu sanacije odlagališta otpada i donošenja plana gospodarenja otpadom.
2. Nabava i uspostava još tri mjerne stanice kako bi neovisno o smjeru vjetra ili tlaku zraka mogli dobiti kvalitetnu informaciju o stanju istog. Također potrebno je zbog širenja panike pojedinaca na dnevnoj bazi raditi detaljnu analizu kvalitete vode za piće.
3. Predočiti svu natječajnu i tehničku dokumentaciju projekta sanacije, kao i uvjete mjerodavnih tijela pri postupanju izvođenja, okolišnu dozvolu i studiju utjecaja na okoliš.
4. Hitno donijeti plan gospodarenja otpadom za grad Split koji je već donesen u mnogim gradovima. Gradska uprava mora biti ambiciozna i radikalno smanjiti količinu otpada pružajući građanima mogućnost za recikliranje i odvajanje komunalnog i biorazgradivog otpada.
5. Hitno i neodgodivo definirati mikrolokacije sortirnice, kompostane, reciklažnih dvorišta, reciklažnih centara i centara za ponovnu uporabu na području grada Splita jer ćemo biti suočeni s ogromnim penalima i kaznama. Lećevica teoretski neće biti gotova do 2022 ovakvim tempom, a odlagalište otpada Karepovac neće moći prihvatiti količinu smeća koju danas proizvodimo. Građani žele razvrstavati, ali do sad nisu imali priliku.
6. Ministarstvo da izvrši inspekcijski nadzor nad gradilištem i utvrdi činjenično stanje i dali se sve odvija prema zadanim uvjetima.
7. Pozivamo udruge i civilni sektor da izvrše pritisak prema institucijama za uspostavu građanskog nadzora koji bi uz sve institucije i relevantne znanstvenike praćenjem i nadgledanjem procesa izvještavalo javnost. Po uzoru na grad Zagreb, grad Rijeku i grad Kaštela potreban nam je KRIZNI EKO STOŽER.

U prilogu ovoga priopćenja šaljemo javnosti sve dokumente koje smo dobili na uvid.

Pozivamo institucije zbog osjetljivosti teme na transparentnost i povratak povjerenja”, kazali su iz Mosta.


Komentari