POTRESI S LJUDSKIM ŽRTVAMA PRIJETE HRVATSKOJ: Evo gdje možemo očekivati neugodna podrhtavanja tla!

en.wikipedia.org

Nakon što je Zagreb pogodio potres jačine 3.2 po Richterovoj ljestvici, postavlja se pitanje prijete li Zagrebu, ali i ostatku Hrvatske potresi koji bi mogli prouzročiti veće materijalne štete i ljudske žrtve.

Naime, kako je svojevremeno za medije kazao Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH, na području Hrvatske možemo očekivati dovoljno jake potrese koji bi mogli odnijeti ljudske žrtve i izazvati veću materijalnu štetu. Naime, Hrvatska je oduvijek bila ugrožena od potresa, a najveća moguća magnituda mogla bi biti 7,3.

”Jači potresi očekuju se na području južne Hrvatske te na sjeveru, točnije na području Zagreba i njegove okolice, ali i području Rijeke”, otkrio je Kuk i objasnio kako bi potresi na sjeveru Hrvatske trebali biti nešto slabiji nego na jugu zemlje. Ovoj tvrdnji u prilog ide činjenica kako su se posljednja dva potresa dogodila upravo na području Rijeke i Jastrebarskog.

Na pitanje o tome koja su područja na svijetu također u opasnosti od potresa rekao je: ”Veliki potres očekuje se u Istanbulu. Područje Japana i Čilea već se pokazalo kao opasno, ali se potresi na ovim područjima mogu ponovno očekivati”, zaključuje Kuk i ističe kako je kao određena prevencija od potresa vrlo važna dobra pripremljenost i edukacija građana od strane nadležnih službi.

Kako se zaštiti od potresa i postupati u slučaju istog, pročitajte OVDJE.


Komentari