POSTROŽENE KAZNE ZA PROSTITUCIJU: Zakon predviđa papren ‘udarac po džepu’ ili zatvor!

teengazette.com

Ministarstvo unutarnjih poslova prošli je tjedan u javnu raspravu pustilo nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U odnosu na trenutno važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, zasigurno najveće novosti odnose se na prostituciju.

Novim izmijenjenim člankom 12. Zakona o prekršajima tako se sada navodi da će se novčanom kaznom od 2000 do 5000 kuna kazniti onaj “tko na javnom mjestu ili putem sredstava javnog priopćavanja ponudi spolne usluge za novčanu ili drugu korist ili na javnom mjestu zatraži spolne usluge, nudeći novčanu ili drugu korist”, javlja Novi list.

Dvije važne izmjene

Da bi se prostitucija regulirala i u “zatvorenim” uvjetima, a ne samo na javnom prostoru, u drugom članku se navodi kako će onaj tko je konzumirao ovu uslugu ili je odradio kazniti s tri do sedam tisuća kuna ili 40 dana zatvora. Tako je i vid “kućne” prostitucije također stavljen pod kapu ovog Zakona.

Posebno se odredbama regulira i dodatno kažnjavanje za počinjenje prekršajnih djela u grupi i uz upotrebu stvari podesnih za maskiranje identiteta. Tako se sad člankom 29. u prvom stavku regulira da se u takvom slučaju može izreći kazna dvostruko veća od inače normirane ili se izreći čak 90 dana zatvora

Policiji je do sada bilo teško za dokazivati uzastopnu prostituciju i to se ovim izmjenama miče. Druga stvar je što se prostitucija ovime dodatno kriminalizira.


Komentari