Porezna uprava opet mijenja račune: Nisu svi zadovoljni

Pixabay: Ilustracija

Ministarstvo financija sprema se ove jeseni uvesti nove promjene u Zakon o fiskalizaciji, prenosi tportal. Novost na računima bit će obavezni QR kodovi za brzu provjeru.

Model fiskalizacije, koji omogućuje građanima da mogu sami provjeriti ispravnost računa korištenjem internetske aplikacije, uvelike se razlikuje od modela fiskalnih blagajni bez te opcije koje su uvedene diljem Europe i to se pokazalo kao jak alat u borbi protiv utaje poreza.

Ipak, mnogi poduzetnici su se snašli i pronašli načine da zaobiđu izdavanje legalnih računa izadavanjem nefiskaliziranih dokumenata poput ponuda i narudžbi.  Svjesni su toga i u Ministarstvu financija, zbog čega se i krenulo u izmjene zakona.

“Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri Bez računa se ne računa”, stoji u prijedlogu Zakona na stranicama e-Savjetovanja.

Ono što se u proteklih šest godina pokazalo problematičnim, dodaje se, jest to da je unošenje svih znamenki jedinstvenog identifikatora računa (JIR) ili zaštitnog koda izdavatelja (ZKI) građanima dosta teško i naporno zbog velikog broja samih znamenki, a time i velike mogućnosti pogreške prilikom prijepisa.


“S obzirom na navedeno, slijedeći napredak te razvoj tehnologije potrebno je iznaći mogućnost provjere računa bez kompleksnog upisa danas potrebnih stavki, podrazumijevajući pod time sve znamenke JIR-a ili ZKI-a. U navedenu svrhu, kako bi se građanima olakšala provjera računa korištenjem danas dostupne tehnologije, predlaže se uvođenje QR koda (kao obvezatnog elementa svakog računa)”, kažu za tportal u Poreznoj upravi.

“Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi, a posljedično bi se omogućila još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja, stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2022. godine”, dodaju iz porezne uprave.

Iako mnogi podržavaju ovu promjenu, u javnim komentarima ipak nisu svi bili zadovoljni. Korisnik pod imenom Udruženje ugostitelja Pula kaže kako se najoštrije protivi prebacivanju poslova državnih službi na druge, a posebno ih ljute novi troškovi.

“Sve ove mjere neće bitnije utjecati na smanjenje sive ekonomije, ali će utjecati na to da će poduzetnici i obrtnici zatvoriti svoje djelatnosti i pobjeći u inozemstvo”, piše taj korisnik.

Komentari

loading...