PORAŽAVAJUĆI PODACI: Ovo se neće svidjeti školarcima i njihovim roditeljima

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ne znaju računati, a ni pismenost im nije jača strana.

Unatoč visokoj stopi nastavka školovanja nakon srednje strukovne škole, hrvatski 15-godišnji učenici postižu slabe rezultate na međunarodnim procjenama iz matematike, pismenosti i čitanja, navodi se u novoj analizi Europske komisije.

“Pozitivne promjene u Hrvatskoj uključuju donošenje sveobuhvatne Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja će biti glavni pokretač reformi u nadolazećim godinama. U strategiji se dubinski ocjenjuje stanje hrvatskog obrazovnog sustava i uspostavlja se ambiciozan program za poboljšanje obrazovnih rezultata u svim obrazovnim sektorima. Hrvatski obrazovni sustav istovremeno se suočava sa znatnim brojem izazova. Oni uključuju poboljšanje obrazovnih rezultata u matematici u osnovnim i srednjim školama, modernizaciju početnih nastavnih programa za strukovno obrazovanje u skladu s potrebama na tržištu rada te povećanje pristupa visokom obrazovanju i smanjenje stope odustajanja od studija. Daljnji se problemi javljaju prije i nakon obveznog obrazovanja i uključuju nisku stopu sudjelovanja u predškolskom odgoju i obrazovanju te u cjeloživotnom učenju. Hrvatska se suočava i sa znatnim strukturnim problemima u smislu nedovoljnih kapaciteta u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja i nedovoljno zakonski uređena sustava obrazovanja odraslih za koji se izdvajaju nedostatna financijska sredstva.”, upozorava Komisija, a prenosi Glas Slavonije.

Prema podacima za 2014. godinu kojima raspolaže Europska komisija, javna potrošnja za obrazovanje porasla je za 1,1 posto u odnosu na prošlu godinu. U Bugarskoj, Mađarskoj, Latviji, Malti, Rumunjskoj i Slovačkoj javna potrošnja za obrazovanje povećana je za pet ili više posto. U Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Cipru, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Italiji, Litvi i Sloveniji javna potrošnja za obrazovanje je pala, i to najviše na Cipru 10,8 posto, Hrvatskoj 7,8 posto i Sloveniji 6,1 posto.


Komentari