POPULARNI BRITANAC BRUTALNO ‘OPRAO’ HRVATE: Ovdje živi 13 godina, a ovo mu je najveća zamjerka

Snapshot/Youtube

Britanac s hrvatskom adresom izazvao pravu lavinu.

Britanac Paul Bradbury, preko deset godina živi na Hvaru i vodi blog Total Croatia News, ovaj put je izazvao lavinu reakcija posljednjim postom naslovljenim “Je li strancima u Hrvatskoj dopušteno imati mišljenje”.

Ovaj autor od prije je poznat po analizama i kritikama hrvatskog turizma te ujedno jedan od najčitanijih blogera iz Hrvatske koji objavljuje na engleskom jeziku. Napisao je osvrt u kojem opisuje vlastito iskustvo uskraćivanja prava na kritičko mišljenje u Hrvatskoj samo zato što je stranac.

Osvrnuo se na ljude koji mu zamjeraju što piše o Lijepoj našoj, naglašavajući kako mu kao strancu ne dopuštaju izražavanje mišljenja o Hrvatskoj, zemlji u kojoj živi 13 godina.”Nije pošteno da stranac ima najbolji website o Hvaru”, napisao je kako je to klasični komentar kojeg mu često upute.

Paul ističe kako voli Hrvate i ovu zemlju, ali ga fascinira način na koji oni funkcioniraju

Mi smo poluretardirana nacija okružena prekrasnom prirodom“, jedne mu je prilike mu je rekao jedan hrvatski diplomat, piše Paul. Dodaje kako je tu izjavu podijelio s 20-ak prijatelja iz Hrvatske i svi su se uz smijeh složili. I tu Paul vidi problem! Dok građani Hrvatske sami pljuju po vlastitoj domovini, političkoj i društvenoj situaciji, ništa nije čudno. Međutim, ako to isto učini stranac, makar godinama proživljava sve to u suživotu s njima, onda se svi dignu na zadnje noge i zgroze kako je ‘furešti’ mogao napasti nešto naše.

“Iako se privatno mnogi slože s mojim mišljenjem o neučinkovitim službenicima ili nedostatku informacija, ako se usudim pisati o nečem poput rasporedu vožnje buseva u Jelsi, čak i prijatelji koji su se slagali sa mnom prije tjedan dana, sada me unfrendaju na Facebooku i okreću glavu od mene na cesti. Štoviše, pridružuju se kampanji diskreditiranja stranca jer se usudio napisati nešto negativno o lokalnoj sredini“, napisao je na blogu.

“Hrvati nisu sposobni prihvatit konstruktivnu kritiku”

Bez obzira na sve nedostatke, ovaj bloger ističe kako voli živjeti u Hrvatskoj.

“Da je suprotno, zaista se ne bi trudio toliko promovirati Hrvatsku u inozemstvu. Isto tako smatram da imam pravo na mišljenje. Dok ljudi u Hrvatskoj provode cijele dane prigovarajući što sve ne valja u zemlji, kada stranac odluči artikulirati svoje mišljenje, to postaje nedopustivo. To je jedan od razloga zašto se Hrvati nikada neće promijeniti – zato što ne žele ili nisu sposobni prihvatiti konstruktivnu kritiku”, zaključio je Paul.

Cijeli osvrt pročitajte OVDJE.

Izvor: vijesti.hr


Komentari