‘PONOVNO IZ LJETA U ZIMU’: Najpoznatiji meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka

Pixabay

U središnjim i istočnim područjima Hrvatske tijekom dana očekuje nas pretežno sunčano i toplo vrijeme. 

Na većem dijelu Jadrana te područjima uz njega djelomice sunčano, a uz više oblaka uglavnom na sjevernom dijelu, povremeno može biti i kiše. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu umjereno jugo. I dalje iznadprosječno toplo uz najvišu dnevnu temperaturu od 15 do 20 °C, javlja DHMZ.

Vrijeme će nas poslužiti još sutra

Sutra nas očekuje vrijeme slično današnjem, barem do polovice dana, kada će nad naše krajeve početi pristizati oblaci te nam donijeti kišu. Bit će pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku, dok je ujutro moguća mjestimična magla. Na Jadranu djelomice sunčano, a tek ponegdje može pasti i malo kiše. U drugom dijelu dana očekuje nas postupno sve više oblaka.

Vjetar većinom slab, na Jadranu će puhati umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 3 do 8, na Jadranu od 13 do 16. Najviša dnevna od 14 do 20 °C.

>>>STUDENI JE, A VANI PROLJEĆE: Zagreb se grije na 17 stupnjeva, evo kad će opet zima

Pred nama je tmuran i kišovit vikend

Proljetno vrijeme koje nas prati posljednjih nekoliko dana nastavit će se i do vikenda nakon kojeg će doći do znatnijeg pada temperatura. Dakle, što prije iskoristite sunce jer pred nama je tmuran i kišovit vikend s temperaturama nešto nižima od današnje, no idalje iznad prosjeka za ovo doba godine.

Početkom sljedećeg tjedna stiže zahladnjenje. Temperature će pasti u nekim krajevima i za 20 stupnjeva u odnosu na današnje te će se kretati uglavnom oko nule. Jutarnje temperature spustit će se ispod nule.

Do vikenda diljem Hrvatske temperature će se kretati znatno iznad prosjeka, a veća količina oborina zahvatit će područje sjevernog Jadrana zbog čega bi Rijeka mogla ponovno biti rekorder po količini kiše.

Vakulina prognoza i ‘toplo-hladni’ voz

Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a kroz stihove je donio prognozu za razdoblje koje je pred nama, kao i mjesečnu prognozu za prosinac, a vrijeme koje slijedi dobilo je rezime u njegovom stilu: “Evo ponovno iz ljeta u zimu!”.

‘Premda to već mnogi naslućuju, pa i znaju, razdoblje iznadprosječne topline sve je bliže kraju. Stoga nakon što ste, barem neki, u ovome tjednu nosili kratke rukave, i na sunčanim terasama umjesto čaja ili mirisnog toplog vina ispijali kave, za sljedeći tjedan pripremite kapute, neki čak rukavice i šalove, a znajte i da će na moru – umjesto juga – bura stvarati valove… I dok su ove prognoze gotovo neprijeporne, one dugoročnije više su sporne.

Hladnije razdoblje vjerojatno neće biti dugotrajno, pa ni ljubiteljima zimskih uvjeta odviše sjajno, jer ostvare li se trenutačne mjesečne prognoze, gledat ćemo kako i prosinački tjedni u ritmu toplo-hladno voze.

Ipak, u prosincu je velika vjerojatnost za znatno “normalnije” vrijeme, u kojemu vijesti neće tako često kao sada puniti meteorološke teme. I premda neće biti kao ovih, većinom čak i rekordnih dana, i tom će se vremenu već naći neka mana.  Kao, uostalom, i ostatku zime, koja kao prošla gotovo sigurno biti neće, pa će skijaši i ostali ljubitelji snijega vrlo vjerojatno imati više sreće’, napisao je Zoran Vakula.


Komentari