POMOZIMO STEFANI! Ova djevojka zaslužuje BOLJU budućnost!

Privatni album

Stefani Jenić (16) iz Vukovara prije 3 godine otkriven je zloćudni tumor na natkoljenici. Morala je napustiti školu, a danas čeka svoju petu operaciju. Živi sa samohranom majkom i bratom, a zbog problema sa državljanstvom nemaju prava na zdravstveno i socijalno osiguranje, u potpunosti preuzet s inmediaspolitika.hr

Naime, 2012. godine kada je krenula u 7. razred osnovne škole, otkriven joj je zloćudni tumor na natkoljenici koji se proširio na mišić i živac.

“Tumor je otkriven sasvim slučajno kada sam prije tri godine uočila izbočinu poput kugle na desnoj natkoljenici. Na početku su mislili da je to neka šala i da nije ništa bitno, međutim, nakon druge operacije sve se preokrenulo i shvatili smo da je zapravo vrlo ozbiljna situacija. Kada smo saznali o čemu je riječ, bila sam u šoku”, priča Stefani, učenica Strukovne škole Vukovar.

Zbog svoje bolesti Stefani je 7. i 8. razred osnovne škole morala pohađati od kuće, no imala je podršku škole pa su joj nastavnici dolazili kući. Krenula je u srednju školu, ali zbog otkazivanja desne noge nije mogla pohađati nastavu stoga je razred završila razredbenim ispitom.

Nemaju apsolutno nikakva prava

Naime, sa samohranom majkom i bratom živi u podstanarstvu, u dvije sobe, ali zahvaljujući podršci najmodavca, ne plaćaju najam. Njena majka Snježana rođena je u Vukovaru, ali hrvatsko državljanstvo nema, jer ju je otac nakon rođenja upisao u knjigu državljana BiH. Roditelji joj se 1988. sele u Beč, pa Snježana ostaje s djedom i bakom u Vukovaru kako bi završila školu. Nažalost, očeva automobilska nesreća zbog koje ostaje nepokretan, tjera ju u Beč.

Tamo je živjela do 2009. godine kada se, nakon rastave, vratila u Vukovar s dvoje djece. Ona po ocu ima državljanstvo BiH, a djeca po ocu imaju srpsko državljanstvo. Kao strani državljani ne mogu ostvariti nikakva prava, a prije svega besplatno zdravstveno osiguranje. U Vukovaru imaju privremen boravak zbog čega svake godine moraju produljivati boravišnu vizu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Kako smo strani državljani nemamo pravo na socijalnu pomoć, a ne mogu se javiti ni na Zavod za zapošljavanje, tako da nemamo gotovo nikakvih primanja. U gradu ne mogu naći posao, iako bih to najviše htjela kako bih djeci omogućila normalan život”, rekla je Stefanina majka Snježana Jenić. Jedina pomoć koju imaju je 1.000 kuna koje dobivaju tri puta godišnje od Centra za socijalnu skrb.[/box]

Tumor se vraćao

Kada je Stefani 2012. dijagnosticiran tumor, mjesec dana poslije imala je prvu operaciju u Osijeku. Slijedila je još jedna, a svaka operacija je bila oko 5.000 kuna sa zdravstvenim osiguranjem. Treća je bila u Zagrebu i iznosila je oko 9.000 kuna bez zdravstvenog, a zadnja, četvrta, bila je 23. siječnja ove godine u Vukovaru i koštala je oko 3.000 kuna s pokrivenim zdravstvenim. Stefani čeka petu operaciju za koju još obavlja pretraga te se nada da će biti prije rujna ove godine.

“Stefi jedina od nas troje ima zdravstveno osiguranje koje za godinu dana plaćam oko 4.500 do 5.000 kuna. Za nju skupim nekako, a za sebe i sina ne pravim jer nisam u mogućnosti. Zdravstveno će imati dok nam traju osobne iskaznice, a to je do 6.9.2015. godine, a nakon toga moramo čekati nove osobne pa joj tek onda mogu produžiti zdravstveno osiguranje”, navodi majka Snježana koja se kao i kćer nada da će operacija biti prije riješavanja birokracije. Ni zdravstveno osiguranje ne pokriva sve bolničke troškove, a bez njega bi to za obitelj Jenić bili neostvarivi izdatci.

Prije treće operacije Stefani se tumor na natkoljenici iznova vraćao, a kasnije je oštetio živac koji bi trebao biti uklonjen. Pregledom i magnetnim snimanjem koje čeka, biti će utvrđeno je li riječ o živcu ili ponovno o tumoru, zbog čega obitelj Jenić još ne zna koliki će biti iznos pete operacije.

Stefani prima jake terapije

Zbog jakih bolova Stefani pije puno lijekova koje mjesečno njena majka plaća oko 1.000 kuna.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Imam užasne bolove. To se ne može opisati. Nemam ih stalno, ali jednom na dan me uvijek zaboli pa popijem terapiju koja mi je umjesto infuzije, samo da ne moram u bolnicu svaki dan. Kod kuće imam 2 vrste najjačih lijekova koje postoje za takve bolove i kapi. Ako imam jake bolove čitav mjesec onda lijekovi koštaju i više od 1.000 kuna”, objašnjava Stefani, a zbog problema u kretanju ne smije puno hodati i negdje ići bez tableta. Stefani kaže i da uvijek uz sebe ima osobu koja zna za njen problem, majku, brata ili prijatelje jer joj zbog naglih bolova otkaže mogućnost kretanja. Stefani je iz dana u dan sve teže, bol se u koljenu i iznad koljena pojačava, a oboljelo područje otiče.[/box]

Majka Snježana teško podnosi patnju njene kćeri: “Teško se nosim sa cijelom situacijom. Bilo bi mi lakše da sam ja u pitanju i da se cijela situacija meni dogodila“, priča majka Snježana kojoj su oba roditelja preminuli, ali joj, kako kaže, pomaže potpora prijatelja i udruga Duga iz Vukovara kojoj zahvaljuje na pomoći i podršci.

Jaki lijekovi koje uzima Stefani
Jaki lijekovi koje uzima Stefani

Stefani sve što se događa gleda s vedre strane: “Istina je da ne mogu, kako se kaže, živjet život jer sam mlada i u najboljim godinama, ali ima puno težih slučajeva od mog kojima je još više potrebna pomoć”, s osmijehom govori Stefani. Sretna je i ponosna na svoju majku i brata kao i na prijatelje i poznanike koji su uz nju od samog početka do danas.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Obitelji Jenić je sada najvažnije skupiti novac za petu operaciju i preostali dio za zdravstveno osiguranje. Svi oni koji žele pomoći Stefani Jenić u njenom liječenju, mogu uplatiti sredstva na račun otvoren na njezino ime u Erste banci: IBAN: HR8024020063290202795 SWIFT: ESBCHR22[/box]

“Moja kćer je jako hrabro, pametno i emotivno dijete, i ja se kao majka njome uistinu ponosim. Ponekad naravno potone zbog svega što joj se događa, ali ju njen brat i ja razumijemo i uvijek joj pomognemo da sve prođe. Ima prijatelje koji ju redovno obilaze i uvijek su tu uz nju. Vesela je, vedra i nasmijana koliko god da je teško”, emotivno govori majka Snježana.

Stefani ima tek 16. godina i priliku za novi početak bez trajnih posljedica po zdravlje. Na sreću, za svoje operacije ne mora ići u inozemstvo i plaćati ogromne iznose, ali zbog situacije u kojoj se nalaze, njima je i najmanja pomoć dobro došla. Jenići znaju da će sve biti bolje za godinu dana kada će moći dobiti stalni boravak i tražiti državljanstvo.


Komentari