POLICIJA JE PRETJERALA? Staricu je bacio na pod i držao ju pritisnutu dok je ona vikala ‘UPOMOĆ’ (VIDEO)

Screenshot

Nakon burne reakcije na internetskim portalima, objavljena je i snimka policijskog postupanja. 

Stariju ženu koja je, navodno, prešla ulicu dok je na semaforu bilo crveno, osječki je policajac u srijedu bacio na pod i vezao lisicama. Nakon toga su ju, vezanu, odveli u policijskom automobilu. Svi građani, koji su se našli kao svjedoci u Ulici Hrvatske Republike, juečer u 11 sati, imali su dojam kako se radi o policijskoj brutalnosti.

Dan poslije, kada je vijest o navodnoj policijskoj brutalnosti potresla javnost, policija je objavila snimku uhićenja i postupanja. Na snimci se, doduše ne vidi prelazak preko pješačkog dok je bilo upaljeno crveno svjetlo, već sam nastavak događaja, odnosno trenutak kada je policajac shvatio da se starica udaljava i ne obazire se na njega, prenosi Vecernji.hr. 

Na snimci je vidiljivo da je starica odbijala stati i dati osobnu iskaznicu, ali je isto vidljivo kako policajac upotrebljava silu. Očevici kažu da su događaj vidjeli kada je policajac od nekih 130 kilograma koljenom pritiskao staricu od 60 kilograma koja je ležala na podu. Uzevši u obzir da je zima, da je pod hladan i da je starica najvjerojatnije osjetljiva.

Uz to, upitno je radi li se o policijskoj brutalnosti, bez obzira što je i  Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku ocijenilo kako nije bilo protupravnog postupanja.

Međutim, je li etički ispravno staricu goniti po ulici, nad njom upotrijebiti silu, a sve to zbog bezazlenog prekršaja (ne kriminalnog djela) zbog kojeg bi joj se po zakonu moglo propisati maksimalno 500 kuna kazne? Je li riječ o tome da nam je državni proračun prazan pa se građani kažnjavaju za sve što u Hrvatskoj inače prolazi pod normalno ponašanje, a po zakonu ipak nije?Uz to, treba naglasiti da prelaz preko crvenog nabolje i ide hrvatskim policajcima. Naime, ja sam ih vidjela barem nekoliko puta kako usred noći, kada nema prometa, prolaze na semaforu prolaze kroz crveno, a da se niti ne zaustave! 


Komentari