ŠTO SE DOGAĐA S POLICIJOM? Brutalnost nad navijačima, brutalnost nad pješakinjom, gdje im je kraj?

Screenshot

U relativno krakom vremenskom razmaku, slučajno ili ne, vidjeli smo dvije snimke policijske brutalnosti. 

Prvo je policija u centru Zagreba polegla 50-ak navijača Hajduka na hladni beton, a potom je u srijedu to isto napravila nejakoj ženi u Osijeku. Imala policija razloga ili ne za takvo postupanje, mi, kao građani, imamo razloga da se zapitamo je li tako postupanje policije pretjerano?


Jučer je, dakle, i sam ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić osudio postupanje policajca koji je u Osijeku ženu, zbog prelaska preko ceste na crveno, brutalno priveo. Privedena starica (66) dobila je kakvu takvu zadovoljštinu, jer joj se policajac koji je proveo uhićenje ispričao osobnim dolaskom na njenu adresu. Došao je zajedno s načelnikom policije, a Ranko Ostojić je javno na svom Facebook profilu priznao “da je na njemu da plati kaznu uz ispriku”, što god to značilo.

Screenshot/Youtube

Nesretnoj ženi je valjda drago što su joj se ispričali, a kosti ju vjerojatno ionako bole od starosti. Navijačima je ovaj brutalni napad, nažalost, samo jedan u nizu. U slučaju pješakinje, sve dok ministar Ostojić nije postupanje okarakterizirao kao nepotrebno i pretjerano, nijedan građanin nije bio siguran što misliti. Da, žena je (navodno) prešla preko ceste na crveno i nakon toga je bježala od policajca, to sigurno nije u redu. Međutim, je li u redu da zbog toga završi na podu s lisičinama? 

Policijska brutalnost u Hrvatskoj skoro je taboo tema. Sve dok ne izađe video i sve dok se mediji ne raspišu. Ali, ne završi svaki slučaj pred očima javnosti i možemo se, nažalost, samo nadati da oni koje nismo vidjeli  nisu još gori od ovih.

U slučaju osječke pješakinje, policajci su poštivali zakon. U slučaju navijača, nejasan je razlog zbog kojega su polegli 50 navijača pred očima javnosti u centru Zagreba. Je li si policija uzela previše prava i, ako je moguće, kako da se nešto slično više ne ponovi?

>>>NEHUMANOST POLICIJE NA DJELU: Torcidaša koji je ležao na podu udario nogom u leđa (VIDEO)

>>>POLICIJA JE PRETJERALA? Staricu je bacio na pod i držao ju pritisnutu dok je ona vikala ‘UPOMOĆ’ (VIDEO)


Komentari