POLAKO SE VRAĆAMO STARIM CIJENAMA: Gorivo poskupjelo za čak 20 lipa po litri i još nije kraj!

Screenshot

U posljednjih mjesec dana cijene goriva samo rastu, cijena benzina narasla je za 49 lipa po litri, a stručnjaci kažu kako će rasti i dalje. 

Većina ljudi povećanje cijena goriva u ovo doba godina povezuje s nadolazećom turističkom sezono, ali naftni stručnjaci kažu kako to nema veze s reguliranjem cijena.

“Koliko će u Hrvatskoj stajati litra benzina ili dizela ovisi isključivo o svjetskom tržištu, odnosno cijeni sirove nafte u svijetu. Ne vjerujem da će se na ovom povećanju rast cijena zaustaviti. Štoviše, smatram da je ovo nastavak rasta koji nas očekuje“, kaže naftni stručnjak Davor Štern, prenosi 24sata.

Četvrti tjedan zaredom cijene naftnih defivata rastu. Najnoviji udar na džepove vozača dolazi u obliku 20 lipa po litri benzina. Prošli utorak litra je poskupjela 17 lipa. Ukupno u mjesec dana litru goriva plaćamo prosječno 49 lipa više nego sredinom veljače, a upravo u veljači je taj rast i krenuo. Dosad smo za litru eurosupera 95 izdvajali od 8,41 do 8,45 kuna. S novim povećanjem plaćat ćemo litru eurosupera 95 od 8,61 do 8,65 kuna po litri. Paralelno su rasle i cijene eurodizela. Tako su se one dosad kretale od 7,60 do 7,63 kune, a s novim povećanjem stajat će nešto manje od osam kuna po litri. Ova vrsta goriva najviše je rasla pa su vlasnici vozila na dizelski pogon 50 litara plaćali i 15 kuna više nego početkom godine. Ni oni s autoplinom nisu pošteđeni. Tek će se vidjeti koliki rast njih čeka, no prije tjedan dana litru skuplje plaćaju za 13 lipa te je prosječna cijena do jučer bila 3,82 kune po litri. Trgovci nemaju brige zbog povećanja jer su se ionako zaštitili dobrim maržama. Na litru goriva ubiru od 95 lipa do 1,15 kuna.

Do prije dvije godine imali su ograničene marže na 66 lipa po litri, a otkako se promijenio zakon i sami formiraju cijene, neki su si zaradu povećali gotovo za duplo. Ipak i dalje trgovci ističu da država nabolje zarađuje na gorivu jer u proračun se po litri dodaje do 60 posto od ukupne cijene.

Taj dio odnosi se na podmirivanja trošarina i PDV-a. Od sredine veljače pa sve do najnovijeg poskupljenja, cijena barela nafte skočila je za 21 posto. Lani u ovo doba cijena eurosupera 95 pala je za sedam lipa, a litra je stajala 9,60 kuna, što je za kunu više nego sad.


Komentari