POJAČANA KONTROLA: Pokvareno meso posvuda, tone će biti uništene

Picmonkey

Obišli su deset distributivnih centara, u svakom su pronađene nepravilnosti.

Usljed skandala s pokvarenim mesom i jajima u tijeku je akcija pojačane kontrole mesa. Ministar Tomislav Tolušić otkrio je kakve rezultate je akcija dosada iznjedrila. Nadzor je obavljen u deset distributivnih centara i u svakom su pronađene nepravilnosti.

“Zadnjih dana Ministarstvo poljoprivrede provodi pojačane kontrole mesa. Imali smo redovne kontrole, sad smo ih pojačali. Sve što otkrijemo, javljamo. Javnost to mora znati. Imali smo tragični slučaj nedavno. Prošlog vikenda smo imali akciju. Obišli smo 10 distributivnih centara. U svih 10 smo utvrdili nepravilnosti. U nekoliko su iznimno teški slučajevi. Tone mesa će biti uništene. Kad dobijemo službene nalaze otkrit ćemo točno o kome se radi. Definitivno imamo problem. Imamo nered na tržištu. Ovako više ne možemo”, kazao je za 24 sata, ministar Tomislav Tolušić te dodao kako je situacija najgora na području Dalmacije.

“Ne kršimo zakon”

Građani su se pošteno naljutili na nadležne službe kada su u javnost počele curiti informacije o pokvarenom mesu. Smatraju da ih je netko trebao o tome prije obavijestiti, a ne dopustiti da se takvi proizvodi nađu na policama. Ministar Tolušić odgovorio je i na ovo.

Ne kršimo zakon. Postoje procedure i poseban način obavještavanja. Mi moramo, ako je nešto pronađeno loše u proizvodu koji je na tržištu, ga povući. Mi obavještavamo naše građane. Imam i ja dvije curice doma. Ne želim da se ikad više ponovi situacija kao ovaj smrtni slučaj nedavno’, rekao je Tolušić te dodao da “korupcije nema”.

“Moramo svi živjeti jedni s drugima. Proizvođači i trgovci, i prerađivači. Svi u tom lancu moraju shvatiti da su ovisni jedni o drugima. Kontrole nisu previše rigorozne. Mi se fokusiramo na stvari koje su sad primarne. Dokle god bude trebalo, dokle god imamo na tržištu meso ili mlijeko koje nije ispravno, mi ćemo vršiti kontrole “, kazao je.

Salmonela u 67 uzoraka, a javnost nije ništa znala

Ministar će detaljnom kontrolom tržišta pokušati riješiti problem, a priznao je kako informacije o zaraženom mesu, jajima i ostalim proizvodima nisu šokantne, samo su prvi puta dostupne javnosti. Dodao je ministar da će u budućnosti to ostati tako, odnosno da će informacije biti javne, što prije nije bio slučaj.

Slučajevi pronalaska zaraženih proizvoda počeli su se nagomilavati nakon što je 5-godišnji dječak iz Bregane preminuo zbog jaja zaraženih salmonelom. Ubrzo nakon tog tragičnog slučaja, javnost je saznala da je ove godine salmonela pronađena u 67 uzoraka hrane, a javnost o tome nije ništa znala.

Bivši ministar Romić kazao je da javnost nisu obavještavali jer je sumnjivim namjernicama već prošao rok trajanja i povučene su s tržišta.

Komentari