Poduzetnice rado i često koriste društvene mreže, ali nedovoljno za profitabilnost svog posla

Foto: Pexels

Uporaba društvenih mreža postat će prioritetna aktivnost za plasman proizvoda i usluga.

– Svijet se promijenio više u zadnjih deset godina, nego što se mijenjao u zadnjih stotinu godina – često se može reći prilikom analize tržišnih (ne)prilika u kojima više ili manje uspješno snalaze i hrvatske poduzetnice. Temeljno je pitanje koliko su u tim promjenama spremne prilagoditi se novim načinima plasmana vlastitih usluga ili / i proizvoda, te doći do novih kupaca ili / i klijenata, uz zadržavanje postojećih.

Opće poznata stvar jeste primjena digitalnih platformi (a među kojima je definitivno i Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr) za promociju vlastitih poduzetničkih aktivnosti.
Naravno da su poduzetnice toga svjesne, posebice jer se u privatne svrhe rado koriste digitalnim platformama, posebice društvenim mrežama, dok često zaboravljaju i na promociju poslovnih aktivnosti, informiranje potencijalnih klijenata, ali i upoznavanje javnosti s onim čime se bave.

Šteta – jer su korisnici u Hrvatskoj visoko “digitalizirani” te smo danas vodeća država u ovom dijelu Europe po uporabi interneta za komunikaciju. Primjerice osam od deset građana Hrvatske svaki dan koristi internet, a u danu čak sedam sati provedemo online.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Čak 85 % financijskog uspjeha u poduzetništvu leži na kvaliteti komuniciranja koju imate kao vlasnik tvrtke ili obrta, kao i na vašoj osobnosti, dok svega 15 % leži na tehničkim pretpostavkama poduzetničke aktivnosti, vašeg proizvoda ili usluge – izračunali su na Carnegie Institutu za tehnologiju.[/box]

A u ovom trenutku najjeftinije je i najbrže komunicirati putem digitalnih platformi, dio kojih su i besplatne za promociju poduzetničkih aktivnosti.
Od 2005. godine polovica svih brakova sklopljenih u Sjedinjenim Američkim Državama, te ¼ u Europskoj Uniji “začeta” je prvim kontaktom na digitalnim platformama i komunikacijskim kanalima. Zašto onda hrvatske poduzetnice ne koriste više upravo ovaj virtualni svijet neslućenih razmjera za svoje poslovanje?

„Ma koliko se činilo da je digitalni svijet ipak samo nešto po strani, nešto što “konzumiramo” u trenucima kada se ne bavimo biznisom, taj svijet sve više je dio naše stvarnosti – privatne i poslovne, ma koliko mi to odbijali prihvatiti, Iako sam upoznala neke naše članice koje čak nemaju niti jedan profil niti na jednoj digitalnoj platformi za komunikaciju, moram priznati da iznimno griješe očekujući da će svoj posao razvijati na “tradicionalni” način. Hrvatske poduzetnice znatno više nego naše muške kolege koriste društvene digitalne kanale komunikacije, ali na žalost, i znatno više za privatne nego poslovne svrhe.

Kada krenemo prepoznavati sve ono što nam ove digitalne sfere pružaju i za naše poslovanje – istinski ćemo shvatiti koliko su neophodne da bi došli do profitabilnosti prilagođavajući se poslovnim trendovima. Iz navedenih razloga sam prije godinu i četiri mjeseca pokrenula i Virtualni ženski poduzetnički centar, a više od 2.300 članica i članova očito su uvidjeli da i naša digitalna platforma pruža mogućnost za uspješno poslovanje“ – ocijenila je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koja često i drži edukacije na temu kvalitetne komunikacije na novim platformama u službi profitablinosti poduzetništva.

Digitalni kanali su ključni

U nedavnoj analizi navika i nazočnosti na digitalnim platformama PWE istraživačkog centra pokazalo se da 76 % žena koristi Facebook u odnosu na 66 % muškaraca koji to čine. 18 % žena koristi Twitter u odnosu na 17 % muških korisnika, dok je na Instagramu 20 % ispitanih žena, u odnosu na 15 % ispitanih muškaraca.
„No, kada se okrenemo LinkedIn platformi, koja je ustvari “Facebook za poslovnjake”, tj. digitalna mreža koja se koristi upravo za promociju i širenje informacija u poslovnom smislu, žene zaostaju, pokazalo je ovo istraživanje. Naime, 24 % ispitanih muškaraca u PWE analizi koristi se LinkedIn mrežom, u odnosu na 19 % žena. Dakle kada je u pitanju plasiranje privatnog života na društvene mreže, onda žene definitivno prednjače nad muškarcima, no ne i kada je riječ o biznisu“ – smatra Sanela Dropulić.

Poduzetnice koriste virtualne kanale da razmjenjuju informacije o sebi i svojoj obitelji, traže načina kako da se dobro provedu, obuku, nekoga upoznaju, ali i nešto nauče, te na zadnjem mjestu dolazi mogućnost da poslovno napreduju i da promoviraju svoje poslovanje.

S druge strane nadolazeća milenijska generacija, koja je kupac sutrašnjice (u mnogim granama gospodarstva već i sada) komunicira više od 80 posto svojih potreba na digitalnim kanalima.


Komentari