Podnesena kaznena prijava protiv Josipe Lisac: ‘Nitko ne smije manipulirati s himnom’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Boško Županović vjeruje kako niti jedan građanin, bez obzira je li riječ o umjetniku, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne, prenosi Večernji list.

Boško Županović podnio je kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog njezine izvedbe himne na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića. Županović smatra kako je Josipa Lisac, prilikom inauguracije novog predsjednika, na omalovažavajući način izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske.

Županović je predložio tužiteljstvu da reproducira snimku javne intonacije himne s inauguracije te da obavi potrebne izvide i podigne optužnicu protiv Josipe Lisac.

“Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat”, rekao je Županović, koji ipak ne očekuje da će se išta konkretno dogoditi s prijavom.


Komentari