POČINJE SE NAPLAĆIVATI POSJET HITNOJ: Onaj čije stanje nije hitno izdvojit će do 150 kuna

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nova pravila u zdravstvu.

Ako u bolničku Hitnu pomoć dođete bez uputnice liječnika i medicinska sestra procijeni da vaše stanje nije hitno, ali vi inzistirate na daljnjoj obradi, to će vas koštati 100-150 kuna.

Polovica tog novca bit će vam vraćena ako tijekom obrade u bolničkoj Hitnoj primite, recimo, infuziju ili intravenozno neki lijek. Značit će to da ste ipak djelomično opravdali razlog svog dolaska i platit ćete 50-75 kuna, piše Večernji.

Novi sustav kreće 1. svibnja

Iz Ministarstva zdravlja još nije konačno potvrđeno, no upravo je to iznos o kojemu se trenutačno raspravlja. Definiran će ga do skorašnjeg sastanka ministra zdravlja dr. Darija Nakića s ravnateljima Zavoda za hitnu medicinu, voditeljima objedinjenih hitnih bolničkih prijema, domova zdravlja…

Svi navedeni su od 1. svibnja odgovorni za provedbu novog sustava Hitne pomoći koji je, najavljen kao rasterećivanje objedinjenih hitnih bolničkih prijama te slijedom toga i ušteda. Procjenjuje se navodna ušteda od 300 milijuna kuna od smanjenja broja pretraga i pregleda uvođenjem novog sustava u Hitnu pomoć.

Što to znači pacijentima?

Za pacijente to prije svega znači da vrata Hitne zaobiđu ako boluju od viroze, prehlade lakših oboljenja ili žele obaviti pretrage subotom navečer bez čekanja.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ispostavi li se da nisu životno ugroženi, sada će to platiti.[/box]

No, tko će procijeniti je li pacijentovo stanje ozbiljno, tko će preuzeti odgovornost da vam kaže da možete mirno čekati jutro i otići svojem obiteljskom liječniku? Za početak će to biti dežurni operater na telefonskom broju 194. Kako objašnjava ministar Nakić, broj je to na kojemu su educirani zdravstveni radnici sa skalom pitanja na temelju koje će uputiti pacijenta što da napravi.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Uz broj 194 dostupni će biti i obiteljski liječnici koji će, po pravilima nove reforme, vikendom i blagdanima dežurati od 8 do 20 sati.[/box]

U konačnici, svi pacijenti izuzev životno ugroženih prvo se moraju obratiti svojem ili dežurnom obiteljskom liječniku. Ako on u tom trenutku ne radi, tada zovu 194 ili sami odlaze u izvanbolničku Hitnu. Na tim će lokacijama pacijenta zbrinuti, riješiti njegov problem ili ga uputiti/odvesti u bolničku Hitnu.

“Ako ljudi koji nisu hitni slučajevi ne nazovu 194, ne odu u izvanbolničku Hitnu i bez uputnice se sami upute u bolničku Hitnu, medicinska sestra će ih nakon trijaže uputiti da se jave svojem obiteljskom liječniku ili da odu u izvanbolničku Hitnu”, rekao je ministar zdravlja ističući da je povećan broj hitnih timova u slabije razvijenim krajevima Hrvatske.


Komentari