Počinje novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite

Stanovi (Foto: APN)

Početkom ožujka bit će objavljena lista kreditnih institucija s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti i dobiti informacije po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti, stoji u objavi na mrežnim stranicama Ministarstva graditeljstva uoči novog kruga prijava za subvencionirane stambene kredite. Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, već je ranije najavio da će se ove godine, osim u rujnu, zahtjevi za subvencionirane stambene kredite moći predavati i u ožujku.

Banke svoje ponude mogu dostaviti najkasnije do 27. veljače do 16 sati, a njihovo javno otvaranje obavit će se idućeg dana, 28. veljače u 10 sati u prostorijama APN-a.

U prethodnom krugu, u kojem su se prijave počele zaprimati 10. rujna 2019., sudjelovalo je 12 banaka, pri čemu su se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kretale od 2,19 do 3,75 posto. U tri godine provođenja mjere odobreno je ukupno 9.410 subvencioniranih kredita.

Zahtjev za subvencioniranjem stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.


Komentari