‘OVO JE POČETAK NOVE BITKE ŽELJKE MARKIĆ’: Ugledni sociolog tvrdi – sljedeći korak je referendum!

Marko Lukunic/PIXSELL

Postoje sličnosti između društvenih gibanja oko zabrane abortusa u Europi i onoga što je polako na pomolu u Hrvatskoj.

Iako su organizatori subotnje povorke ”Hod kroz život” odbacivali tumačenja prema kojima će uskoro zatražiti i zabranu pobačaja, dosadašnja iskustva s ovakvom vrstom prosvjeda u Europi upućuju na suprotno. Naime, najčešće bi u Europi nakon masovnih okupljanja građana u neizravnoj ili izravnog organizaciji Katoličke crkve protiv pobačaja slijedila izmjena zakona koji reguliraju pitanje pobačaja, piše Slobodna Dalmacija.

Što nam slijedi? Nakon prosvjeda u subotu duboke podjele u hrvatskom društvu dobile su novi front i svi su izgledi da dođe do još jačih podjela pa je tako sociolog religije Ivica Maštruko, kazao kako vidi dosta sličnosti između društvenih gibanja oko zabrane abortusa u Europi i onoga što je polako na pomolu u Hrvatskoj.

Prosvjedi protiv abortusa, kazao je za Slobodnu Dalmaciju, obično počnu manjim gestama i okupljanjima, a zatim to preraste u nešto veće, dodajući i osobni stav da bi zabrana pobačaja bila civilizacijski korak unatrag jer država, ističe, ne može zadirati u osobno pravo žene.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

”Moguće je da će zabrana abortusa biti postavljena kao zahtjev u Hrvatskoj, bilo kroz referendum, bilo kroz izmjene zakona”, procjenjuje Maštruko i dodaje kako nigdje u Europi, osim na Malti, pobačaj nije potpuno zabranjen, a zahtjeva te vrste ne nedostaje, od Poljske i Irske, do Španjolske, u kojoj su u smiraju prve od dviju vladavina Konzervativne stranke Maria Rajoya, tek masovne demonstracije 2014. protiv predložene zabrane pobačaja spriječile malteški scenarij.

>>> ‘HOD ZA ŽIVOT’ IZAZVAO SNAŽNE REAKCIJE: Dvornikove žestoko napale povorku, poznata sportašica stala u obranu (FOTO)

Podijeljena javnost

Podsjetimo, kantautoricu Dunju Ercegović poznatu pod umjetničkim imenom Lovely Quinces privela je policija. Ercegović je privedena na jutrošnjem prosvjedu u središtu Zagreba. Prema pisanju medija stajala je sa još jednom  ženskom osobom ispred kolone pobornika ‘Za život, obitelj i Hrvatsku’, tj. akcije protiv prava žena na pobačaj koju je organizirale udruge i zajednice građana, Život biraj, SKAC, U ime obitelji, Vigilare, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te obitelji i pojedinci.

Glazbenica Ercegović u društvu slikrice Dunje Janković stala je pred kolonu prosvjednika kada ih, prema tvrdnjama svjedoka, policija privodi i odvodi u zagrebačku 1. policijsku postaju.

Djevojka je kazala da je blokirala put povorci jer ne može gledati kako se ukida pravo po pravo te kako od govorancija nema ništa. Za N1 je rekal da su je, dok je stajala pred kolonom, trojica redara inicijative Hod za život ”naguravala i vukla za ruku”.

Obje Dunje vrlo brzo su puštene, pa je kantautorica nastupila na kontra-prosvjedu ‘Obrani PRAVO NA IZBOR’.

>>> POZNATA TV VODITELJICA ‘OPRALA’ HOD ZA ŽIVOT: Pročitajte što je napisala ‘domoljubima’ i ‘katolicima’ (FOTO)


Komentari