POČELA DRŽAVNA MATURA: Provjerite kada se polaže koji predmet, kada su rezultati i čega se trebate paziti

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ove godine se na maturu prijavilo 39.600 učenika što otprilike odgovara broju prijavljenih i proteklih godina, a matura počinje ispitom iz biologije…

Ljetni rok državne mature počinje u ponedjeljak 6. lipnja, a prvi ispit će se pisati iz biologije, a završava ispitom iz glazbene kulture 27. lipnja. Maturanti će moći provjeriti rezultate 13. srpnja, nakon čega imaju dva dana za prigovore, da bi konačne rezultate dobili 18. srpnja.

Ove godine se na maturu prijavilo 39.600 učenika što otprilike odgovara broju prijavljenih i proteklih godina. Najmanje prijava ima za predmete logiku, etiku i glazbeni, a izborni predmet s najviše prijava je fizika na koju se prijavilo oko deset tisuća maturanata.

Popis svih ispita

Nakon biologije koja počinje u 9 sati ujutro, slijedi vjeronauk u 14 sati, a svi će se ispit do kraja državne mature polgati u ta dva vremenska termina. Potom će u utorak 7. lipnja na rasporedu biti likovni i geografija, u srijedu 8. lipnja, psihologija i matematika, četvrtak 9. lipnja fizika i povijest, petak 10. lipnja polagat će se politika i gospodarstvo i logika, a u ponedjeljak 13. lipnja kemija i socijologija.

U utorak 14. lipnja i srijedu 15. lipnja polažu se ispiti iz hrvatskog jezika, u utorak od 9 je na rasporedu esej i za A i za B razinu, a u srijedu također od 9 ujutro polaže se ispit znanja isto za obje razine, dok je u 14 sati etika.

U četvrtak, 16. lipnja ujutro učenici će početi pisati eseje iz materinskih jezika nacionalnih manjina, odnosno, češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga jezika na obje razine A i B, a u 14 sati, učenici će pisati grčki.

U petak, 17. lipnja, učenici će ujutro početi pisati tekst iz materinskih jezika nacionalnih manjina na obje razine, a u 14 sati je ispit iz latinskoga jezika, polaže se i A i B razina.

Novi tjedan starta ispitom iz stranih jezika u ponedjeljak 20. lipnja, prvo je talijanski A i B razina, a u 14 sati je filozofija. U utorak 21. lipnja, jutro je rezervirano za engleski, a poslijepodne za španjolski za obje razine. Četvrtak 23. lipnja počinje matematika A i B razina od 9 ujutro.

Ispit iz njemačkoga jezika počet će u ponedjeljak, 24. lipnja na A i B razini, ujutro, a u 14 sati ispiti iz francuskoga jezika na obje razine znanja. Matura na koncu završava u ponedjeljak 27. lipnja ispitom iz glazbenog koji počinje u 9 ujutro.

Rigorozne kazne

Kako ne bi došlo do incidentata kao što su oni od prijašnjih godina kada se provaljivalo u škole i kralo ispite, te kada su ispiti državne mature kružili po društvenim mrežama, pojačan je i nadzor u učionicama, kao i kazne za prepisivače. Kazne će pak biti znatno rigoroznije nego što su bile prijašnjih godina. Do sada se za prepisivanje kažnjavalo oduzimanjem ispitia i udaljavanjem samo s tog predmeta, ali od sada prepisivač neće imati pravo izlaska više niti na jedan ispit u ovoj i idućoj školskoj godini. Kako bi se spriječile moguće provale u škole, dogovoren je i pojačan policijski nadzor u blizini škola.

U slučaju da niste stigli ili prvi rok državne mature nije dao dobre rezultate, postoji i jesenski rok koji će se održavati od 24. kolovoza do 9. rujna, rok za prigovore je 16. rujna, a konačna objava 20. rujna.


Komentari