PO ‘ŠPECERAJ’ PREKO GRANICE: Je li zaista jeftinije i isplati li se putovati?

wiki

Većina artikala u Hrvatskoj se kupuje na akciji jer za one skuplje nemamo novaca.

Situacija je takva da si rijetko tko može priuštiti skuplje namirnice, a problemi će biti još veći jer će cijene ponovo narasti zajednos PDV-om. Velik broj Hrvata zato se snalazi, po svoj “špeceraj” oni odlaze preko granice, u Italiju. No je li to isplativo?

U nabavku se ide jednom mjesečno

Mnogi uopče više ne razmišljaju kada treba sjesti u auto i napuniti frižider u susjednoj državi.

”Zato što nam je povoljnije, jeftinije i puno više izbora ima, kvalitetnije nego kod nas”, kaže Danijel koji smatra da se isplati autom proći put do namirnica, piše Dnevnik.hr

U Italiju su mnogi otšli u potrazi za boljim životom i kupnja namirnica svakodnevna je praksa. Mlijeko, brašno i tjestetnina tamo su upola jeftiniji nego u Lijepoj našoj, već za dvije kune i 90 lipa možete kupiti brašno, mlijeko je četiri kune i 11 lipa, a tjestenina tri kune i 59 lipa. 

Što kažu Talijani?

Nicola tvrdi da cijene zapravo i nisu tako niske, ali da njima nije problem izdvojiti novac za mjesečnu košaricu.

”Plaće su od tisuću eura naviše, 1200, 1300 eura je neka srednja plaća. Ako imate neki pristojan posao, ako ste dobar radnik, službenik raste i do 1500 eura”, kaže.

Niske cijene i visoke plaće odlična su sitaucija, gotovo idilična, ali nije uvijek tako.

”Ovisi sve o primanjima, jesu li redovita. Ako nisu, cijene su visoke, međutim i nezdrav način prehrane dopušta ti da manje potrošiš i uštediš koji euro”, kaže Marcello iz Italije.

”Recimo da su nešto više od onog na što smo bili naviknuti ne tako davno. Da, malo su se povisile cijene. Mogle bi biti niže”, kaže o cijenama Talijanka Luana.

Ipak i te više cijene niže su od onih u našim trgovinama. Talijanka Joanna kazala je kako često susreće Hrvate u velikim trgovačkim lancima, a viđa ih i na autobusnim kolodvorima.

I kod nas se mogu pronaći namirnice po nižim cijenama ako su na akciji i one zapravo mogu konkurirati cijenama izvan naših granica. Nažalost i to će se promijeniti jer će s porastom stope PDV-a narasti i cijene proizvoda.

Na kupnji pet osnovnih namirnica u Italiji Dnevnik.hr uštedio je 19 kuna i 65 lipa, i u plusu su i kada uračunaju plaćen benzin i cestarinu.


Komentari