PO KRUH I MLIJEKO PREKO GRANICE: ‘Mali dućani’ u susjednim zemljama zbog Hrvata prerastaju u hipermarkete

Danko Vucinovic/24sata

Cijene su toliko jeftinije da se, ako se pažljivo kupuje, može uštedjeti i do 30 posto. 

U pograničnim zemljama blizu Hrvatske, mjesečno potrošimo milijune na osnovne životne namirnice. Rijeke automobila svakodnevno prelaze granicu, a koliko su daleko spremni potegnuti za nešto jeftiniju kupnju osnovnih životnih namirnica, dokazuje i ovaj slučaj. Trgovina u vojvodinskom selu Bogojevu uz Dunav primjer je lokalnog malog posla koji je prerastao u ogroman market. Međutim, uz osnovne namirnice, Hrvati u BiH, Srbiju ili Mađarsku idu i po lijekove i, primjerice, naočale.  

“Jednom mjesečno dolazimo ovamo u veliku kupnju. Naime, ovdje je sve, a tu posebno mislim na hranu, sokove i pivo, puno jeftinije nego kod nas. Za 500-tinjak kuna koje ovdje ostavim kupim mnogo više nego u Osijeku,” rekao je za Večernji.hr  Tomislav Marić iz Osijeka. Uz to, preko granice su jeftinije i cigarete pa zapravo čine neizostavan dio svake prekogranične kupovine.

Hrvatski proizvodi isto jeftiniji 

“Najviše mi smeta što su ovdje i mnogi hrvatski proizvodi jeftiniji nego kod nas. Zašto je to tako, nikako mi nije jasno, ali to nam je svima i dokaz da i u našim trgovinama sve zapravo može biti jeftinije. Sve smo ovo mi kupci iz Hrvatske izgradili, ali tome nismo krivi mi, nego vlasnici trgovina kod nas,” istaknuo je Tomislav.

Uštede su jasne, a Hrvati u trgovine dolaze naoružani kalkulatorima kako što precizije preračunale cijene iz dinara u kune. Uštede su i više nego isplative, radi se od 25-30 posto jeftinijoj  mjesečnoj kupnji, pa se tako isplati i put preko granice, piše Večernji.hr. 

 


Komentari