Plenkovićeva Vlada jedva se provukla: Sabor tijesnom većinom izglasao nove ministre

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

HNS-ovac Predrag Štromar novi je ministar graditeljstva i potporedsjednik Vlade.

Vlada Andreja Plenkovića, dva mjeseca nakon razlaza s Mostom, nastavlja s radom, unatoč znatnim promjenama unutar nje. Ministar pravosuđa je Dražen Bošnjaković, Davor Božinović vodit će MUP. Blaženka Divjak preuzela je Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Ministar rada postao je Marko Pavić. HNS-ovac Predrag Štromar novi je ministar graditeljstva i potporedsjednik Vlade, a Lovro Kuščević je ministar upravom.
19:28 Sjednica je završena, nastavlja se u ponedjeljak.

19:26 Novi ministri položili su prisegu pred Saborom.

19:25 Dražen Bošnjaković novi je ministar pravosuđa. Podržalo ga je 78 zastupnika, dok ih je 46 bilo protiv njegovog imenovanja.

19:24 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dobila je podršku 78 zastupnika. Protiv njenog imenovanja glasovalo je 42 zastupnika.

19:23 Marko Pavić, novi ministar rada i mirovinskog sustava, izabran je glasovima 78 zastupnika. Protiv je bilo 46 zastupnika.

19:21 Davor Božinović dobio je podršku 78 zastupnika. 46 zastupnika bilo je protiv. Božinović je novi ministar unutarnjih poslova.

19:20 Lovro Kuščević dobio je podršku 78 zastupnika. 46 ih je bilo protiv. Postao je novi ministar uprave.

19:20 Tomislav Ćorić novi je ministar okoliša. Dobio je jednak broj glasova za kao i Štromar i Kuščević. 78 zastupnika glasovalo je za, 45 bilo ih je protiv, a jedan zastupnik bio je suzdržan.

19:19 Glasovanje o povjerenju ministru graditeljstva Predragu Štromaru je završilo. Sa 78 glasova za i 46 protiv Štromar je postao novi ministar.

19:10 Premijer Plenković obratio se medijima. Čestitao svim kandidatima.

“Čestitam svim kandidatima za ministre na svim saslušanjima na nadležnim odborima kao i većini glasova koje su dobili na odborima, vjerujem da će se na sjednici ta potvrda vidjeti u većinskom broju glasova. Današnja rasprava pokazala određene trendove kod nekih stranaka koji forsiraju antagonizam, podjele, isključivost i uvrede prema drugim zastupnicima. To nije dobro. Žao mi je što je došlo do neprimjerenih izjava prema zastupnicima nacionalnih manjina, želim napraviti i otklon prema nekim izjavama pa i zastupnika HDZ-a koje se tiču manjinskih zastupnika, oni su dodana vrijednost i kvaliteta u Saboru, oni su i potvrda da RH temeljem svog Ustava i zakona, štiti prava manjina na najvišoj razini. Zato mi je posebno drago da je klub manjina dio naše parlamentarne većine, imamo izvrsnu suradnju i potpora koju smo dobili je izuzetno cijenjena od HDZ-a i mene kao predsjednika vlade. Želim obavijestiti javnost da smo odlučili da zastupnik iz kluba manjina, Furio Radin, preuzme mjesto potpredsjednika Sabora, tako želimo pokazati poštovanje i očekujemo daljnju konstruktivnu suradnju”, rekao je premijer.


Komentari