Plenković tvrdi da kompanija ‘normalno posluje’: Iz Agrokora objavili koliki su dugovi koncerna

FOTO: Zagreb.info

Iz Agrokora su i službeno izvijestili koliki su aktualni dugovi koncerna.

Agrokor je jutros poslao detaljni izvještaj Irskoj burzi i objavio pregled dugovanja sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Iako se već mjesecima zna da Agrokor duguje milijarde kuna dobavljačima i bankama, sada je prvi put od krize objavljena aktualna detaljna lista Agrokorovih dugovanja. Uz bitnu napomenu da se sljedeći izračun odnosi samo na 19 najvećih tvrtki iz Agrokorova portfelja.

Takav ukupni dug iznosi čak 40,4 milijarde kuna. Agrokor financijskim vjerovnicima duguje 24,49 milijardi kuna. Osiguranim vjerovnicima duguje 2,948 milijardi kuna, a neosiguranim vjerovnicima čak 21,482 milijarde kuna.

Prema podacima za devet mjeseci prošle godine, predočen je iznos duga od 34,3 milijardi kuna. Revizori tek trebaju utvrditi što čini razliku u odnosu na prije poznata dugovanja. “Rupa” iznosi 3,7 milijardi kuna i tek se treba utvrditi kome se sve duguje taj iznos, piše Večernji list.

Ovo je cijela tablica dugovanja:

agrokor

Oglasio se i Plenković

U večernjim satima na tu je informaciju reagirao i Andrej Plenković, javlja Dnevnik Nove TV.

Na novinarsko pitanje ometa li objava visine duga koncerna Agrokor Vladin plan i hoće li se u roku uspjeti vratiti dug, kazao je:

“Zamislite da nije bilo zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja. Moram još jednom ponoviti. Dakle, cilj mene, moje Vlade, Vlade HDZ-a, pa i naših dojučerašnjih partnera iz Mosta, je bio da se ovim zakonom spriječi gospodarski i financijski tsunami koji bi pogodio sve nas. Mislim da smo to ostvarili”.

“Izvanredna uprava radi mjesec dana, danas su dali svoje prvo izvješće sukladno zakonu i dostavili ga Ministarstvu gospodarstva i trgovačkom sudu. Njihova temeljna zadaća je bila da najprije pogledaju knjige, da pogledaju financijska izvješća i daju jasne podatke o čemu je riječ. Da bi to napravili angažirali su jednu od četiri ključne svjetske revizorske kuće koje nisu imale nikakve veze s poslovanjem Agrokora. Pregledali su dokumente i utvrdili kolike su obveze”.

“Ono što je važno je da smo mi zakonom napravili oko kompanije, omogućili da praktički dođe do mirovanja za stare obveze. Dali šansu izvanrednoj upravi da temeljem tog poteza povjerenja može dobiti svježu likvidnost, to se dogodilo prije Uskrsa. Povjerenik me izvijestio da samo od prihoda kojeg generira kompanija u proteklih mjesec dana su osigurana sredstva za plaće svih zaposlenika. Dobavljači dostavljaju robu. Njima se sve ovo što ide nakon 10. travnja, normalnim slijedom isplata dospjelih obveza, plaća. Od OPG-a do velikih dobavljača. Dakle, kompanija i sustav u ovom trenutku funkcionira normalnim poslovanjem.

Istodobno, došli su i renomirani svjetski konzultanti, ljudi koji se bave financijskim i poslovnim restrukturiranjem ovako velikih kompanija kao što je Agrokor. Oni će iskoristiti vrijeme koje je pred nama, to je godina dana, da nastoje napraviti jedan održivi plan. I taj proces će trajati. Ono što je važno je da mi njima upravljamo.

Dakle, ovo nije kriza koja je pala na nas pa ne znamo što ćemo. Mi smo stvorili instrumente koji nam omogućuju upravljanje krizom i to je ta ključna razlika između demagogije, populizma i ozbiljnih stranaka i ozbiljne Vlade. I apeliram na sve naše ljude da vide razliku između politikantstva i ozbiljne politike”, zaključio je Plenković.


Komentari