Plenković: ‘Ja mogu razriješiti ministre bez ičijeg supotpisa’

Facebook

Odluka premijera Plenkovića bombastično je odjeknula i ozbiljno poljuljala stabilnost Vlade.

Na izvanrdnoj medijskoj konferenciji opet je čvrsto odlučio da će provesti razriješenja trojice ministara.

“Moja politička misija i misija ove Vlade ima temeljni cilj – da u hrvatskim institucijama vladaju stabilnost, konsenzus i rad za boljitak. Prikupio sam 91 potpis zastupnika u Hrvatskom saboru i bila mi ja čast da predano vodim Vladu. Svakoga dana jednako sam komunicirao sa svim ministrima, bez obzira na stranačku pripadnost. Odnosi su bili dobri i korektni”, kazao je premijer Andrej Plenković podsjetivši na činjenicu da su Mostovi ministri podržali ministra Pavu Barišića.

U slučaju ministra Zdravka Marića to se nije dogodilo. Očekivao je kolegijalan stav ministara u Vladi. “Time su prešli granicu povjerenja – u nepovjerenje. Za mene kao premijera tu nema dileme – ministri moraju podupirati svoje kolege”, poručio je Andrej Plenković, javlja HRT.

“Ministri mogu biti razriješeni u trenutku kad ja kao premijer izgubim povjerenje u njih. HDZ će ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti raditi. Ovo je bila situacija u kojoj ne možemo biti na istom brodu ako jedan kolega nije spreman dati ruku drugom”, istaknuo je Plenković. Rekao je kako ministru Mariću nije dana prilika da iznese svoje argumente.

“Nije moj potez na Vladi onaj koji je bio poruka neprovjerenja. Moj potez je bio jedini mudar potez na takvu situaciju. Ministri u mojoj Vladi zaslužuju prigodu da se o meritumu raspravlja. Vidjet ćete vrlo skoro tko će podržati parlamentarnu većinu. Ta većina bit će napravljena na istom duhu i po istim načelima”, zaključio je premijer.


Komentari