Platforma Možemo: ‘HDZ-ov model razvoja su nekretninske špekulacije i grabež javnog dobra’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Možemo! Politička platforma poslala je priopćenje u kojem iznose svoje nezadovoljstvo vođenjem države. Smatraju da Vala ne čini sve što bi trebala. Njihovu poruku prenosimo u cijelosti.

“Ostavkama Lovre Kušćevića i Gorana Marića iz Plenkovićeve Vlade još jednom se razotkrio stari HDZ-ov obrazac “desna ruka u znak domoljublja na srcu, a lijeva u tuđem džepu”. Nakon svih nekretninskih afera koje su novinari otkrili o dvojici sad već bivših Plenkovićevih  ministara, s pravom se možemo pitati imamo li Vladu Republike Hrvatske ili firmu za dilanje nekretninama?

Kuščević i Marić, bivši ministri HDZ-a, stranke koje je i sama pod USKOK-ovom optužnicom,  pod teškim su optužbama da su koristili javne funkcije općinskog načelnika i saborskog zastupnika za povećanje osobne imovine. Radi se o  uhodanom obrascu HDZ-ovih dužnosnika kojeg premijer Plenković nagrađuje njihovim vraćanjem u saborske klupe bez ikakvog disciplinskog postupka unutar stranke. Time premijer šalje poruku da su dovoljno dobri da donose hrvatske zakone, ali nisu dovoljno dobri da ih kao ministri provode jer su pod teškim optužbama i istragama USKOK-a da su se ogriješili o te iste hrvatske zakone.

Nije slučajno da su oba HDZ-ova ministra pala na nekretninskim muljažama vezanim uz prenamjene prostornih planova, skrivanje prave vrijednosti nekretnina i korištenje javnih resursa za protuusluge kojima se nekretnine u njihovom vlasništvu povećavaju. Upravo su nekretninske špekulacije, uz izostanak aktivne industrijske politike, “razvojni model” koji je za cijelu Hrvatsku inaugurirao HDZ – stranka koja od 1991. vlada ovom državom tri četvrtine vremena. Kriminalna privatizacija koju je 1990-ih proveo HDZ ozakonila je grabež javnog dobra i uništila stotine tvornica radi dolaska do atraktivnog zemljišta za gradnju stanova i apartmana. Prenamjene poljoprivrednog zemljišta u turističko i građevinsko koje su prostornim planovima amenovale uglavnom HDZ-ove lokalne vlasti postale su glavni biznis za stvaranje dodane vrijednosti u Hrvatskoj. HDZ-ov neustavni Zakon o igralištima za golf je čak omogućio izvlaštenje privatnih vlasnika poljoprivrednog zemljišta kako bi investitori u golf igrališta zapravo mogli graditi apartmane za međunarodno tržište. Za  to vrijeme Hrvatska je izgubila desetke tisuća radnih mjesta u industriji. Ni najmanje ne čudi da su upravo HDZ-ovi ministri imali najviše koristi od ovakvih procesa koji su duboko štetni za hrvatsko društvo u cjelini.

Očito je da svaki dan vladavine HDZ-a nanosi dodatnu štetu ovoj zemlji. Zbog toga, bez uklanjanja HDZ-a s vlasti, te političke marginalizacije svih HDZ-ovih partnera nema novog razvojnog modela od kojeg će većina građana – umjesto uske HDZ-ove klijentele koja koristi državu kao svoje privatno leno –  imati korist.”


Komentari