Pilot projekt e-novorođenčad pokazao odlične rezultate

kulfoldikiut.hu

Da tehnologija raste rapidnom brzinom dokazuje i odličan rezultat pilot projekta e- novorođenčad. Tako su djeca koja su rođena u karlovačkoj Općoj bolnici prva u Hrvatskoj čije se prijave u maticu rođenih, evidenciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i evidenciju boravišnih prijava obavljaju automatski, elektronskim putem iz rodilišta, bez da roditelji obilaze šaltere, doznaje se na odjelu ginekologije i porodiljstva.

Naime, ovaj bi pilot projekt već idućeg mjeseca trebao krenuti u Šibeniku, potom u Slavonskom brodu, Zaboku, KBC-u “Zagreb”, Kliničkoj bolnici “Merkur”, a do kraja godine bit će u primjeni u pola rodilišta.

“Sustav se u Karlovcu dobro pokazuje. Prijavljeno je prvih 52-oje djece, od kojih njih 32-oje već ima i svoj OIB. Sve to donosi veliku korist za roditelje i sustav zdravstva koji dijete prati od rođenja”, rekla je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a.

Zahvaljujući ovom projektu, roditelji više neće gubiti živce čekajući na red  u čekaonicama,  a velika prednost osjetit će se u ambulantama pedijatara i liječnika obiteljske medicine jer će djeca automatski dobiti i svoj elektronički karton preko kojeg će se na djetetovo ime od rođenja evidentirati razni postupci.

Jedini zadatak koji će roditelji morati učiniti u postupku prijave je dati djetetu ime. No, to je čini se, najslađa briga.


Komentari