PENEZI OTPIRAJU SVA VRATA: Djeca bogatih roditelja mogu na skijanje, a ostala moraju na nastavu

Pixabay

Skijanje je postalo opravdan razlog izostanka s nastave.

Ministarstvo obrazovanja nedavno je donjelo odluku koja je uzburkala strasti, naime, djeca kojoj roditelji mogu priuštiti zimovanje biti će oslobođena škole, a ostali će morati na nastavu.

Zimovanje je tako postalo opravdan razlog izostanka s nastave i dok ostala djeca koja za skijanje nemaju moraju na nastavu 12. siječnja, onim imućnijma praznici su produljeni do 16. siječnja.

Djeca trebaju biti ravnopravna. Ta četiri dana trebala bi biti slobodna za sve, jer ovako učitelji moraju ponavljati gradivo i gubi se vrijeme. Djeca koja su dulje na praznicima gube se u predavanju”,rekao je ravnatelj zagrebačke OŠ “Vjenceslav Novak”.

Odlazak na zimovanje, odnosno skijanje u prosjeku stoji 500 kuna za jednu osobu po danu. 

Jedu četveročlanu obitelj četriti dana, za koliko su produljeni praznici, stajalo bi oko 1000 eura, a to je za hrvatski prosjek nedostižno. Iz ministarstva pak ovaj potez opravdavaju time što roditelji tijekom cijele godine mogu djetetu opravdati izostanak s nastave u slučajevima bolesti, nesretnih slučajeva pa čak i izleta.

“Ravnatelj ima pravo djetetu dati sedam slobodnih dana ako ima valjan razlog, ali to ne možemo napraviti svoj djeci u školi”, rekao je ravnatelj. Na to je pak ministarstvo dodalo kako bi udovoljavanje tim zahtjevima otežalo provedbu obrazovnog procesa jer bi se završetak nastavne godine pomaknuo na kraj lipnja.

Odgovor koji je ministarstvo jučer uputilo N1 isti je kao i onaj u rujnu.

“Zagrebačka županija nije tražila od ministarstva da se promijene datumi praznika i zato su ostali isti”, rekla je ravnateljica jedne zagrebačke osnovne škole.

Dodala je i da se razmišlja o tome da se ponovno uvedu zimski praznici u prvome mjesecu. Ove godine šest županija zatražilo je promjenu trajanja zimskih praznika te je njima Ministarstvo obrazovanja odobrilo tu promjenu. Na zajedničkom sastanku ravnatelja nije se raspravljalo o tome, piše 24 sata.


Komentari