PEĐA GRBIN SRPSKIM MEDIJIMA RASPALIO PO VLADI: Evo što je rekao o prvim potezima!

Facebook

Novoizabrani ministar branitelja Mijo Crnoja izazvao je pravu pomutnju najvom kako će uvesti “registar izdajnika hrvatske”. a među prvima koji su to osudili našao se Peđa Grbin.

“Registar izdajnika” naišao je na osudu oporbenih političara. Među SDP-ovcima koji su izrazili izričito nezadovoljstvo ovim Crnojinim potezom našao se i Peđa Grbin koji je u Vladi Zorana Milanovića bio potpredsjednik hrvatskog saborskog Odbora za ustav. U intervjuu za srpski “Blic” iskazao je svoje izrazito je žestoku osudu  te naglasio kako prijedlog o registru predstavlja narušavanje temeljnih prava i sloboda građana Republike Hrvatske.

Grbin: “U našem okruženju se guši sloboda govora i demokracije..”

“Takozvani „registar izdajnika“ protivan je Ustavu Republike Hrvatske i njegovo ustrojavanje svakako bi predstavljalo narušavanje temeljnih prava i sloboda građana Republike Hrvatske, i to prava na slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu političkog udruživanja…”, kazao je Grbin.

Osvrno se i na zemlje koje se nalaze u blizini Hrvatske te iskazao zabrinutost zbog više razloga.

“Kada se promatra šira sliku, kada vidimo što se sve događa u našem okruženju, kada pogledamo put gušenja slobode govora, slobode medija i demokracije kojim idu Poljska, Mađarska pa i Vučićeva Srbija, jasno je da se radi o jednoj široj pojavi kojoj se svako od nas mora suprotstaviti, kako god zna i može”, istaknuo je Grbin.

12647213_1279526148740566_3654149969701916112_n

Na upit novinara da pojasni što se točno podrazumijeva pod “izdajom nacionalnih interesa”, zbog kojih bi hrvatski državljanin dospio u registar, Grbin je kazao kako Niko ne zna što je to izdaja nacionalnih interesa niti koje bi bile kazne za nas „izdajice“.

“Upravo u tome leži najveći problem i suštinski napad na demokraciju koji proizlazi iz ovog prijedloga: arbitrarno, bez postupka, bez suda, bez prava na žalbu, nekakav „domoljubni“ birokrat, partijski aparatčik, određivat će tko je izdajnik, a tko nije.”, naglasio je.

Registar izdajnika smatra izdajom demokratske i slobodne Hrvatske

Peđa Grbin tvrdi kako je to poziv na linč te da Hrvatska kao demokratska zemlja, kao članica Vijeća Europe i Europske unije mora omogućiti svakome da se protivi političkom vodstvu svoje zemlje, bilo ono iz SDP-a ili HDZ-a.

“Hrvatska mora omogućiti svakome da bez straha protestira, da se ne slaže, da koristi sve demokratske metode političke borbe koji su pojedincu na raspolaganju kako bi promovirao svoje mišljenje i stavove.”, tvrdi ovaj SDP-ovac i dodaje kako bi registar izdajnika bio izdaja upravo takve Hrvatske, slobodne i demokratske.

Tvrdi kako ovakav prijedlog suprotan temeljnim dokumentima Vijeća Europe i Europske unije te Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

“Hoće li EU ili VE reagirati, a siguran sam da hoće, manje je bitno od činjenice da će svako kome njegova temeljna prava i slobode budu povrijeđene eventualnim upisom u ovakav registar imati pravnu zaštitu od pravosudnih institucija tijela EU i VE. Mi više ne živimo u mraku, mi nismo otok u kojem možete raditi što hoćete. Sprovedba ovog prijedloga, za koji sam siguran da će na kraju ostati samo jedan opskuran prijedlog i ništa više od toga, ne može i ne smije proći.”, oštro je osudio mogućnost realizacije Crnojinog plana.

“Registar će sigurno biti autogol onima koji su ga iznijeli”

Grbin kaže kako tvorci ovog registra nisu svjesni u kojoj mjeri on predstavlja autogol za čitavu Hrvatsku.

“Umjesto da se brinemo o privrednom napretku zemlje, mi opet i iznova moramo obnavljati znanje o temeljima demokracije i slobode, jer upravo podnošenje prijedloga da se usvoji registar izdajnika predstavlja pravu, istinsku izdaju nacionalnih interesa, jer demokracija, sloboda i vladavina prava pripadaju krugu najviših interesa svake države pa tako i Hrvatske.

Ako Crnoja krene u realizaciju?

Naglasio je kako je opoziciji na raspolaganju čitav niz mehanizama kojima će se boriti protiv ovakvih ideja, kako raspravom u Hrvatskom saboru, tako i kroz zahtjev za ocijenu ustavnosti koji će se podnesti Ustavnom sudu ako bi takvo što ikada bilo usvojeno.

Na kraju je ponovio kako je uvjeren kako nakon svih reakcija koje su došle nikome neće pati na pamet da nastavi s ovakvim suludim i opasnim idejama.

“Lider Mosta gospodin Božo Petrov, ali i drugi članovi te stranke su oko ovoga zauzeli vrlo čvrst stav, što svakako podržavam i želim im da u tome budu ustrajni” zaključio je Peđa Grbin.


Komentari