PAZITE NA SVOJE E-MAIL PORUKE: Internetom hara nova besramna prevara, evo o čemu je riječ

računalo laptop napad hakeri
www.pexels.com

Policija je izdala upozorenje u vezi lažnih e-mail poruka kojima se od primatelja maila traži novac. 

Riječka policija na svojim je internetskim stranicama objavila upozorenje i savjetuje građanima dodatan oprez u slučaju da dobiju e-mail poruku u kojoj se od njih traži uplata novca. Priopćenje prenosimo u cijelosti.  Radi se o tome da haker napada račune elektroničke pošte, a potom svim prijateljima i kontaktima te osobe šalje e-mail u kojem moli da mu se na račun uplati određena svota novca. U isto je vrijeme pravom korisniku e-mail hakiran te mu ne može pristupiti.

Pazite na ovaj naslov poruke

Policija upozorava kako u e-mail poruci naslovljenoj “Vrlo hitno” dolazi poruka ovakvog ili sličnog sadržaja: “Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Ukrajina, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1.300 eura da pokrijem troškove. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno išcekujem tvoj odgovor!”

Jezične i gramatičke greške u poruci

Isto tako, policija je naglasila kako je poruka često napisana s jezičnim i gramatičkim greškama. “Upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko vas naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ne uplaćujte novac i ne ustupajte podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego pouzdano utvrdite o kome je riječ.

Najbolji način zaštite od ove vrste prijevare je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, savjetujemo pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata,” poručila je riječka policija.

>>>ZAGREPČANI OPREZ: Po kućnim pragovima HARAJU PREVARANTI i lažno se predstavljaju kao RADNICI HEP-a

>>>HZZO upozorava: NE NASJEDAJTE PREVARANTIMA, prijavite ih policiji

 


Komentari