PAVLE KALINIĆ O NAPADIMA U BRUXELLESU: ‘Ovo je samo nastavak, a hrvatske obavještajne službe slabo surađuju s arapskim’

Marko Prpic/PIXSELL

Pavle Kalinić za zagreb.info prokomentirao je napade u Bruxellesu.

Stručnjak za sigurnost i terorizam te pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u kriznim situacijama, Pavle Kalinić, komentirao je današnje terorističke napade u Bruxellesu gdje su belgijski službenici potvrdili kako je poginulo najmanje 17 ljudi, a 81 je ranjeno. Objavili su i kako su eksplozije u zračnoj luci djelo bombaša samoubojice, što je za BBC potvrdio i belgijski tužitelj.

‘To nije početak niza novih napada već je samo nastavak napada asimetričnog rata u kojem smo već dugo. Ovo je jednostavno proces koji će nastaviti i dalje trajati i uopće me ova situacija ne iznenađuje. Mediji su ”napuhali” kako je ovaj teroristički čin zapravo poruka zbog uhićenja Salaha Abdeslama, no taj rat traje sto godina unazad. Koji grad je sljedeći mi to ne možemo znati niti pretpostaviti. Teoristima je bitno da izazovu reakciju, a gdje i kako to je teško znati, odnosno nemoguće”, kazao nam je Pavle Kalinić i objasnio kako se za objašnjenje današnjih događanja, moramo vratiti 100 godina unazad.

”Oni smatraju kako je to opravdan rat protiv Zapada”, kazao je Kalinić.

”Ova cijela priča počela je još prije 100 godina i to u trenutku kada su se Velika Britanija i Francuska potpisale Sporazum Sykes-Picot. Naime, to je tajni dogovor između vlada Velike Britanije i Francuske o raspodjeli kolonijalnih interesa na Bliskom Istoku i podjeli Osmanlijskog carstva nakon završetka Prvog svjetskog rata, a situacija se još dodatno zakomplicirala kada su Židovima 1917. priznali prava u palestinskoj državi, a Arapima na opredjeljenje. Pogledajte i sami koliko je situacija u Siriji, Afganistanu i Libiji nestabilna, dolazi do uspostave kurdske države što jučer destabilizira Irak, danas Siriju, a sutra Tursku i Iran.”, nastavlja Kalinić.

Kalinić je komentirao i pitanje sigurnosti na području Republike Hrvatske gdje su uvedene i posebne mjere sigurnosti.

”Za našu sigurnost sada treba brinuti MUP i obavještajna zajednica, ali problem je u tome što je u njihovom fokusu sada ‘slučaj Lozančić’. Isto tako slabo poznaju arapske jezike, ali i slabo surađuju s tamošnjim obavještajnim službama”, kazao je.

Na naš upit postoje li sličnosti između terorističkih napada u Parizu prošle godine, kazao je:

”Napadi u Bruxellesu i Parizu su vrllo slični, nema razlike; poruka napadača je jasna. Naime, oni smatraju kako je to opravdan rat protiv Zapada”.

>>> MLADI HRVATI U BRUXELLESU! Oglasili se putem društvenih mreža: ‘Ne znamo više ništa više nego vi što čitate na portalima’

>>> ZAGREPČANI PRESTRAVLJENI: ‘Prvo su na redu veći, a onda mi’, DOMAZET – LOŠO UPOZORAVA: ‘Ovo je tek početak!

>>> HRVATSKA MORA UVESTI OBAVEZNI VOJNI ROK! Pavle Kalinić: ‘Samo jedna nepodopština i Hrvatska je uništena!’


Komentari