Paravinji smanjili kaznu za Antonijino ubojstvo, za 4 godine može tražiti da ga puste

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Uvažena je Paravinjina žalba zbog nejasne kvalifikacije kaznenog djela.

Vrhovni sud objavio je svoju odluku kojom Draganu Paravinju kaznu, za ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić, smanjuju sa 40 na 20 godina zatvora. podsjećamo, Paravinji se sudilo tri puta, a prošle godine je na Županijskom sudu u splitu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanu od 40 godina za ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije bilić. Upravo na tu odluku se paravinja žalio.

“Ja smatram, ukoliko sam dobro razumio dvije prethodne odluke Vrhovnog suda, da ovakva presuda ne bi mogla opstati. Vrhovni sud je do sada dva puta dao mišljenje, ja ga tumačim na jedan, sud na drugi način. Teško je govoriti hoće li pasti presuda, ali mislim da će doći do novog suđenja. Vrhovnom sudu nije sporno da je okrivljenik počinio ubojstvo, ali je je sporna pravna kvalifikacija, da li se radi o ubojstvu, teškom ubojstvu ili kaznenom djelu silovanja plus ubojstvo. To ću napisati u žalbi”, rekao je Paravinjin odvjetnik Gulišija, a dodao je i da ako Vrhovni sud potvrdi dugotrajni zatvor, Paravinja ima pravo na još jednu žalbu.

Paravinja je za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije dobio 35 godina, a za pokušaj silovanja u BiH još dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Vrhovni sud tu kaznu je preinačio u 15 godina za ubojstvo i u 5 godina i osam mjeseci za pokušaj silovanj.

U tu kaznu ulazi i 6 godina koje je već proveo u zatvoru, što znači da već za četiri godine može tražiti da ga puste.


Komentari